Μιχάλης Κατρίνης: Στρατηγική μας επιλογή για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα η διατροφική επάρκεια
Ο πρωτογενής τομέας δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του αθηνοκεντρικού κράτους. Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται το αυτονόητο: Η μείωση των εκτάσεων γης που καλλιεργούνται σημαίνει μείωση παραγωγής και έλλειψη βασικών προϊόντων, που άλλοτε η ελληνική γη παρήγαγε σε αφθονία. Σημαίνει αύξηση των τιμών, σημαίνει όμως και αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω της αύξησης των εξαγωγών.
Η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα πρέπει να περιλαμβάνει ως κορυφαία στρατηγική επιλογή την ανάκτηση της διατροφικής επάρκειας της χώρας. Η Ελλάδα έχει χαμηλό δείκτη διατροφικής επάρκειας σε τρόφιμα και προϊόντα όπως όσπρια, πατάτες, ζάχαρη, σιτηρά, στο αγελαδινό γάλα, στο χοιρινό και βόειο κρέας, ενώ ζητήματα διατροφικής επάρκειας καταγράφονται πλέον σε δημητριακά και φρούτα, με τις εισαγωγές να αυξάνονται αλματωδώς. Ουσιαστικά, μιλάμε για προϊόντα που άλλοτε η χώρα μας παρήγαγε σε αφθονία, καλύπτοντας τις ανάγκες της.
Μια Ελλάδα που παράγει, έχει διατροφική επάρκεια και έχει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να είναι βασικό στοιχείο μιας εναλλακτικής και προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης από μια μεγάλη παράταξη. Η στρατηγική αυτή επιλογή σημαίνει πολιτικές όπως η αύξηση της παραγωγής, η μείωση του κόστους για τους αγρότες, φορολογικά κίνητρα, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ας δούμε, όμως, και τι συμβαίνει στη Θεσσαλία, έναν χρόνο μετά τη βιβλική καταστροφή που υπέστη η περιοχή:
- Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις.
- Το 25% της καλλιεργήσιμης γης έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.
- Οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης έχουν μείνει στα λόγια.
- Ο θεσσαλικός κάμπος, πηγή διατροφικής ασφάλειας για τη χώρα, δεν μπορεί πλέον να παράγει τα αναγκαία προϊόντα και είμαστε αναγκασμένοι να τα εισάγουμε.
Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της αδιαφορίας του αθηνοκεντρικού κράτους. Αδιαφορία που την πληρώνουν όχι μόνο οι αγρότες, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε καλά κρυμμένες από τους αγρότες τις περιοριστικές πολιτικές που προβλέπει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική σε ό,τι αφορά τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και το «Πρασίνισμα».
Το ΠΑΣΟΚ κοντά στον αγρότη, με ολοκληρωμένο σχέδιο
Στις 6 Οκτωβρίου, είναι ώρα η μεγάλη δημοκρατική παράταξη να συνομιλήσει ξανά με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Να σκύψει πάνω από τα πραγματικά τους προβλήματα, να μιλήσει για αυτά, να επεξεργαστεί μία νέα προγραμματική πρόταση που να δίνει ελπίδα σε αυτούς που καλλιεργούν τη γη. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον, χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, που να περιλαμβάνει και την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε καλά κρυμμένες από τους αγρότες τις περιοριστικές πολιτικές που προβλέπει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική σε ό,τι αφορά τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και το «Πρασίνισμα»
Ακούω πολλούς να μιλάνε για το δημογραφικό. Ας έχουν υπόψη τους ότι η αντιμετώπισή του συνδέεται με το ζωντάνεμα της ελληνικής επαρχίας. Χρειάζονται επιλογές, όπως:
- Αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κανόνες διαφάνειας και ελέγχου.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να διευρυνθούν τα αίτια αποζημίωσης και να προσαρμοστεί στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
- Φορολογικά κίνητρα για νέους αγρότες σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
- Τοπικά σχέδια διατροφικής επάρκειας, συνδεδεμένα με χρηματοδοτικά προγράμματα και ενισχύσεις.
- Προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις και νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών.
- Χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τους αγρότες, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
- Πραγματικά προγράμματα για τη στήριξη και την ενίσχυση νέων αγροτών, προκειμένου να έχουν κίνητρο οι νέοι να ασχοληθούν με τη γη, να μείνουν στον τόπο τους και να συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.
- Clusters συνεργασιών ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση.
Όλα αυτά μπορούν να γίνουν. Το πρώτο μεγάλο βήμα πρέπει να γίνει στις 6 Οκτωβρίου, στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Εκεί πρέπει να στηριχθούν άνθρωποι που γνωρίζουν τη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας και πιστεύουν βαθιά ότι το μέλλον της χώρας συνδέεται με την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.
Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι βουλευτής Ηλείας και υποψήφιος πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ