Μύκητας απειλεί το ανοιξιάτικο κρεμμύδι στη Βοιωτία

Νέος πονοκέφαλος για τους παραγωγούς λίγο πριν από τη συγκομιδή

Μύκητας απειλεί το ανοιξιάτικο κρεμμύδι στη Βοιωτία

Σε λίγες μέρες αρχίζει η συγκομιδή των ανοιξιάτικων κόκκινων κρεμμυδιών, ωστόσο, από τη χειμερινή παραγωγή, μια ποσότητα παραμένει απούλητη. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν οι νέες ποσότητες που θα παραχθούν θα έχουν μία καλύτερη τύχη. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, προέκυψε κι ένα πρόβλημα με μια μυκητολογική προσβολή, της οποίας το παθογόνο αίτιο δεν έχει προσδιοριστεί και τα αποτελέσματά της αναμένεται να εμφανιστούν στο μετασυλλεκτικό στάδιο. Δείγματα προσβολών από διάφορα κτήματα έχουν σταλεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, αλλά η απάντηση δεν έχει έρθει ακόμη.

Αν και το ποσοστό καλλιεργούμενων εκτάσεων με κρεμμύδια είναι ανεβασμένο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, η παραγωγή, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατήσαν, θα είναι μειωμένη. Η ψυχολογία των παραγωγών από τις χαμηλές τιμές του καλοκαιριού δεν ήταν και η κατάλληλη για περισσότερες επενδύσεις. Έτσι, αρκετοί από αυτούς απέφυγαν να υποστηρίξουν τις καλλιέργειες τους με φυτοπροστατευτικά μέσα και ανάλογες λιπάνσεις.

Ταυτόχρονα, οι ψυκτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Βοιωτίας δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των παραγωγών κρεμμυδιού της περιοχής, με αποτέλεσμα με τις πρώτες κοπές να πέφτει η τιμή. Το μεγάλο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής βέβαια είναι ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει προκύψει ένα ισχυρό τοπικό σήμα ποιότητας, το οποίο μέσα από τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις θα βοηθήσει την παραγωγή να έχει παρουσία και στις ξένες αγορές. Αν λάβουμε υπόψη και την ταύτιση του τοπικού κρεμμυδιού με τη μόλυνση στον Ασωπό (που δεν έχει καμία σχέση), η διάθεσή του γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι μόνο μέσα από συλλογικά σχήματα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν.

  • Γιάννης Σάρρος