Μυκοτοξίνες στις ζωοτροφές; Αποκαλυπτική –και ανησυχητική– η έρευνα της Biomin

zootrofes-mikotoxines
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Να ταράξει τα νερά έρχεται η αυστριακή εταιρεία ζωικής υγείας και διατροφής Biomin, σχετικά με την ύπαρξη μυκοτοξίνων στις ζωοτροφές. Η εταιρεία προχώρησε σε 73.692 αναλύσεις 18.757 δειγμάτων από 72 χώρες, σε βασικά συστατικά ζωωτροφών, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, σόγια, καλαμπόκι γλουτένης και ενσιρώματα.

Το 62% των δειγμάτων περιείχε τουλάχιστον μία μυκοτοξίνη, σε επίπεδα ικανά να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία των ζώων ή την ποιότητα των παραγώγων τους. Από αυτά, το 71% περιείχε από δύο και πάνω μυκοτοξίνες, κάτι που αυξάνει γεωμετρικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στα ζώα, καθώς συγκεκριμένοι συνδυασμοί μυκοτοξίνων μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραίοι για ένα κοπάδι.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως σπάνια έχεις να κάνεις με μόλυνση από μία μόνο μυκοτοξίνη. Τέτοιου είδους μολύνσεις τυπικά αφορούν πολλές μυκοτοξίνες, που συχνά μεγεθύνουν επικίνδυνα τις επιπτώσεις στα αγροκτήματα», τονίζει ο Ίνες Τασλ, υπεύθυνος του Τμήματος Διαχείρισης Κινδύνου Μυκοτοξίνων στη Biomin.

Ζώνη Υψηλού Κινδύνου η Ευρώπη

Η τεχνολογία, πλέον, έχει προοδεύσει τόσο που, σύμφωνα με τον Τασλ, δεν αρκεί να ξέρουμε την παρουσία κάποιας μυκοτοξίνης στη ζωοτροφή. Τεράστιο ρόλο στην αντιμετώπιση της μόλυνσης παίζουν και τα επίπεδα συγκέντρωσης της μυκοτοξίνης. Στη μελέτη, το ρίσκο υπολογίστηκε με βάση τα ποσοστά συγκέντρωσης μυκοτοξίνων σε κάθε περιοχή –και αναλογικά σε κάθε ήπειρο– και αξιολογήθηκε με βάση την πρακτική εμπειρία στον τομέα, καθώς και σε νέες επιστημονικές δοκιμές που έγιναν σε συνθήκες εργαστηρίου.

Στην Ευρώπη, πάνω από τους μισούς ελέγχους έδειξαν παρουσία μυκοτοξίνων σε συγκέντρωση κατά πολύ άνω του επιτρεπόμενου, καθιστώντας τη Ζώνη Υψηλού Κινδύνου (Severe Risk Region). Τα «πρωτεία» κατέχει η DON (Δεοξυνιβαλενόλη), μυκοτοξίνη που προσβάλλει το καλαμπόκι. Κατά μέσο όρο, η συγκέντρωσή της ήταν στα 555 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο), ενώ σε αγρόκτημα στην Ισπανία βρέθηκε ενσίρωμα με περιεκτικότητα DON 28.470 ppb!

Τι είναι οι μυκοτοξίνες;

Οι μυκοτοξίνες είναι ουσίες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων, όταν αυτοί αναπτύσσονται σε τρόφιμα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (υψηλά ποσοστά υγρασίας, χαμηλό pH ενσιρώματος κ.λπ) και είναι τοξικές για ανθρώπους και ζώα, με χρόνια δράση, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ηπατικές και νεφρικές βλάβες, καθώς και καρκινογένεση. Σήμερα, πάνω από 1.000 είδη μυκοτοξίνων είναι γνωστά και αντιμετωπίσιμα.

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές