Μικρή, αλλά σημαντική η αύξηση της καλλιεργούμενης πατάτας στη ΒΔ Ευρώπη

Με ερωτηματικά και αβεβαιότητες η επόμενη σεζόν, λέει η Ένωση Πατατοπαραγωγών NEPG

Η αμελητέα αύξηση του 0,5% της καλλιεργούμενης έκτασης με πατάτα στις μεγάλες παραγωγικές χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης φαντάζουν μεγάλες υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αυτό τονίζεται στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Πατατοπαραγωγών Βορειοδυτικής Ευρώπης (NEPG), σύμφωνα με την οποία τα στρέμματα στα οποία φυτεύτηκαν φέτος πατάτες για κατανάλωση ανέρχονται σε 6.211.480, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με πέρσι, κάτι το οποίο φέτος μπορεί να αποτελεί πρόβλημα. Όμως, δεδομένου ότι οι παραγγελίες από τους παραγωγούς είχαν ήδη πραγματοποιηθεί, όταν η εξάπλωση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της άλλαξαν τα δεδομένα της αγοράς, ήταν αργά να τροποποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου πραγματοποιήθηκε μια στροφή από τη βιομηχανική προς την επιτραπέζια πατάτα. Βέβαια, επισημαίνεται ότι σε κάθε σεζόν καθοριστική δεν είναι η έκταση που καλλιεργείται, αλλά οι αποδόσεις, για τις οποίες είναι νωρίς ακόμη να υπάρξουν εκτιμήσεις, πάντως, η ανομβρία κατά την έναρξη της καλλιέργειας μπορεί να έχει ήδη περιορίσει τις αποδόσεις.

Σύμφωνα με τη NEPG, φέτος υπάρχουν πολύ περισσότερα ερωτηματικά και δεδομένα που θα καθορίσουν την κατεύθυνση της αγοράς, η οποία την επόμενη σεζόν δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τις συνθήκες της καλλιέργειας στις πέντε μεγάλες πατατοπαραγωγούς χώρες της Ευρώπης. Η καλλιεργούμενη έκταση στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 5%, οπότε τίθεται ένα ερώτημα πόση θα είναι η παραγωγή εκεί και πώς θα επηρεαστούν οι παγκόσμιες εξαγωγές προϊόντων πατάτας.

Την ίδια στιγμή, πολλά ακόμη ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, με σημαντικότερο όλων πώς η πανδημία θα επηρεάσει την αγορά τους επόμενους μήνες.

Και ακόμη, πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι οι παραγωγοί για μεγαλύτερης διάρκειας και άρα μεγαλύτερου κόστους αποθήκευση χωρίς τη χρήση χλωροπροφάμης (CIPC), η οποία απαγορεύτηκε στην Ευρώπη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της NEPG.