Πατάτα: Μικρή η αύξηση των καλοκαιρινών φυτεύσεων

Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η φύτευση της καλοκαιρινής πατάτας στις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η συλλογή από τις βορειότερες, η οποία θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο. Οι τιμές του προϊόντος δείχνουν να σταθεροποιούνται σε μέτρια επίπεδα και το κόστος παραγωγής να επηρεάζει σε σημαντικό ποσοστό την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας στην επέκταση των καλλιεργειών είναι το θέμα της κάλυψης των αρδευτικών αναγκών, το οποίο παρατηρείται ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές. Ακόμη, η παραγωγή δείχνει να επηρεάζεται και από φυτονόσους, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν, με αποτέλεσμα τις συνεχείς επεμβάσεις. Αυτή την εποχή, στην Κοζάνη έχει ξεκινήσει η συλλογή της ανοιξιάτικης πατάτας. Όπως μας ενημερώνει ο Ζαχαρίας Μιχαηλίδης, παραγωγός από το Μαυροδένδρι Κοζάνης, οι αποδόσεις κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. Ο κ. Μιχαηλίδης συμμετέχει στην ομάδα παραγωγών «Πατάτα Κοζάνης ΙΚΕ» και, μαζί με τους συναδέλφους του, προσπαθούν να αναδείξουν την ταυτότητα του προϊόντος στις αγορές.

«Εφαρμόζουμε συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια της πατάτας, δυστυχώς όμως η αγορά δεν ανταποκρίνεται στον βαθμό που θα θέλαμε». Επισημαίνει επίσης την αναγκαιότητα της ποιοτικής πατάτας, ώστε να έχει μεγαλύτερη απήχηση τους καταναλωτές.

Παράλληλα, δηλώνει ότι το συλλογικό σχήμα αποτελείται από 14 μέλη, με κύριο αντικείμενο την παραγωγή πατάτας. Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών παραγωγού, λέγοντας ότι «αυτή την περίοδο κυμαίνεται στα 50 περίπου λεπτά το κιλό, αλλά με το κόστος παραγωγής στα ύψη, αυτό δεν μεταφράζεται σε ικανοποιητικό εισόδημα για εμάς».

Αφύτευτα έμειναν χωράφια στο Νευροκόπι

Για μειωμένες αποδόσεις στην περιοχή του Νευροκοπίου κάνει λόγο ο Απόστολος Βέσμελης, αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Πατάτας Νευροκοπίου. Υποστηρίζει ότι οι καιρικές συνθήκες εμπόδισαν σημαντικό αριθμό παραγωγών από το να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της φύτευσης, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και ο προγραμματισμός του συνεταιρισμού.

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε, διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις των παραγωγών στο ΟΣΔΕ, μας δείχνουν μία μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 15%. Αν υπολογίσουμε και τις χαμηλές αποδόσεις των καλλιεργειών μας, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, η χρονιά καταγράφεται ως αρνητική».

Με μικρές αυξήσεις η φύτευση στη Θήβα

Την αρνητική εξέλιξη της παραγωγής του Νευροκοπίου κατέγραψαν στα υπόψιν τους παραγωγοί από τη Θήβα, με αποτέλεσμα να κρατήσουν τις περσινές καλλιεργούμενες εκτάσεις και μάλιστα να έχουν και οριακές αυξήσεις. Η περιοχή της Βοιωτίας διατηρεί την πρωτιά και στην καλλιέργεια της καλοκαιρινής πατάτας, όπως και στο κρεμμύδι.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής, όπως και οι αποδόσεις των χωραφιών, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αγορά της Αθήνας, λόγω της γειτνίασης τους. Όπως μας ενημερώνει ο Άρης Αϋφαντής, παραγωγός πατάτας από τη Θήβα, «η κατάσταση στο Νευροκόπι θα δημιουργήσει τη χειμερινή περίοδο ελλείψεις στην αγορά και για τον λόγο αυτόν κρατάμε τις περσινές εκτάσεις, ελάχιστα αυξημένες.

Πάντα όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε τις εισαγωγές και πολύ περισσότερο τις ελληνοποιήσεις, που αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα και για εμάς, και για τους καταναλωτές».

Το θετικό για την περιοχή είναι ότι θα έχει επάρκεια σε νερό, διότι την αντίστοιχη περίοδο της ανάπτυξης των φυτών, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες άρδευσης από άλλες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Κλείνοντας, ο κ. Αϋφαντής αναφέρει και το θέμα της φυτοπροστασίας της πατάτας, όπου σε αυτήν τη φάση βρίσκεται σε έξαρση ο περονόσπορος.

«Σημαντικός αριθμός φυτών έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση με διάφορα σκευάσματα, ειδάλλως θα επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή, όπως επίσης και την ποιότητα των καρπών».

Φρένο στις εκτάσεις βάζει το υπέρογκο κόστος στη Λοκρίδα

Για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή της Λοκρίδας κάνει λόγο ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες. Δηλώνει ότι «η έλλειψη εργατών γης, όπως επίσης και το αυξημένο κόστος, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα».

Υποστηρίζει επίσης ότι οι τιμές του προϊόντος κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και τα κέρδη είναι οριακά για τον παράγωγο. «Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τις μειωμένες αποδόσεις (στο 50% των ανοιξιάτικων καλλιεργειών), καταλήγουμε στις λιγότερες εκτάσεις, ώστε να περιορίσουμε το ρίσκο».

Παλεύει με τη λειψυδρία η Νάξος

Μειωμένα δείχνουν να είναι τα καλλιεργούμενα με πατάτα χωράφια στο νησί της Νάξου. Ο πρόεδρος του ΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, υποστηρίζει ότι οι αρδευτικές ανάγκες του νησιού αυτή την περίοδο είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί πατάτας να μην μπορούν να καλύψουν τις καλλιεργητικές τους υποχρεώσεις.

«Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να μειώσουμε κατά 50% τις φυτεύσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Οι βροχές στο νησί μας ήταν ελάχιστες, με επακόλουθο να μην μπορούμε προγραμματίσουμε για την τρέχουσα περίοδο», καταλήγει.