«Μικροί Έλληνες Παραγωγοί»: Η Ελλάδα εισάγει 50.000 τόνους σουσάμι
«Ποσότητα 50.000 τόνων σουσάμι σε ετήσια βάση εισάγει η Ελλάδα από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Γιατί να μην γίνει καλλιέργεια σουσαμιού και παραγωγή μέσω συμβολαιακής γεωργίας στο πλαίσιο της αναδιάρθωσης καλλιεργειών και να καλυφθεί η ζήτηση από εγχώρια παραγωγή;».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί» Αγγελική Παπαράδη η οποία μέσω μιας ομάδας 5 καλλιεργητών σουσαμιού με την τοπική ποικιλία ‘Έβρος’ και της Συμβολαιακής Γεωργίας αγοράζει το σουσάμι και το μεταποιεί σε ταχίνι -σε παραδοσιακό πετρόμυλο- και σε άλλα παράγωγα και αλείμματα –ταχίνι με λευκή σοκολάτα και μπισκότο, με καραμελωμένα φουντούκια και έπεται ταχίνι με σοκολάτα υγείας- προϊόντα που έχουν βραβευτεί και έχουν αγαπηθεί από το αγοραστικό κοινό.
«Ζητάμε από την Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς να αναδείξουν το θέμα και να απευθυνθεί πρόσκληση στους παραγωγούς της Ελλάδας να καλλιεργήσουν σουσάμι» τόνισε καταλήγοντας η κ. Παπαράδη. Σήμερα μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανρούπολης θα επισκεφθούν καλλιέργεια σουσαμιού στα Λάβαρα του Έβρου και θα παρακολουθήσουν και τα στάδια ταχινοποίησης του.
Τέλος η Πρωτοβουλία των Μικρών Ελλήνων Παραγωγών προγραμματίζει τη δράση Γαλάζιο Σάββατο στις 30 Νοέμβρη προσκαλώντας το αγοραστικό κοινό να αγοράσει μια μέρα μόνο Ελληνικά προϊόντα απέναντι στην MαύρηΠαρασκευή – Black friday- στις 29 Νοέμβρη.
Πηγή: ertnews.gr