Στο μικροσκόπιο της επιστημονικής έρευνας η ποντιακή κουζίνα

Τη φιλοσοφία, τις μεθόδους μαγειρικής, τα υλικά, αλλά και τις συνταγές μιας κουζίνας με μεγάλη παράδοση, ιστορία και εξαιρετικό διατροφικό ενδιαφέρον πρόκειται να μελετήσει έρευνα του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Αφορά την κουζίνα των Ελλήνων του Πόντου, η οποία θα εξεταστεί επάνω στους διατροφικούς πυλώνες της, στην ιδιαίτερη αξία των τροφίμων και πιάτων της και πόσο επηρεάστηκε η ταυτότητα τους με την πάροδο των ετών και ως συνέπεια του ξεριζωμού́ των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και της υιοθέτησης του λεγόμενου δυτικού τρόπου ζωής.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος της έρευνας και κλινικός διατροφολόγος, Αχιλλέας Κεραμάρης, στόχος είναι, έπειτα από μελέτη επάνω στην κουζίνα των Ελλήνων του Πόντου, να επανεξεταστεί η έννοια της ποντιακής κουζίνας, να ερμηνευτεί η σημαντικότητά της, να αναλυθούν οι παρασκευές και η σύσταση των παραδοσιακών τροφίμων και πιάτων της και να διερευνηθεί εάν έχει διατηρηθεί η ταυτότητά της στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και κατά πόσο αυτή η γαστρονομική κουλτούρα μπορεί να μεταδοθεί στο σήμερα και στις επόμενες γενιές.

«Έχουν γίνει οι πρώτες αναλύσεις, που αφορούν το φούρνικο καλαμποκίσιο αλεύρι, το οποίο προέρχεται από ντόπιες ποικιλίες καλαμποκιού. Καβουρδίζεται σε ξυλόφουρνο και αφού καθαριστεί δίνει ένα εύγευστο, μυρωδάτο και υγιεινό καλαμποκίσιο αλεύρι η ποιότητα του οποίου, μέχρι πρότινος, ήταν συμβολική. Προσπαθούμε τώρα με την επιστημονική τεκμηρίωση να δούμε εάν ισχύει ή όχι», αναφέρει ο κ. Κεραμάρης.