Μήλο: Τα κρύα περιμένουν οι παραγωγοί για να αυξηθεί η κατανάλωση

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή

Στα ψυγεία βρίσκεται πλέον το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής μήλου, η συγκομιδή του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές. Η συνολική εικόνα φέτος, με επιμέρους αποκλίσεις, επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες προβλεπόταν αυξημένη παραγωγή (κατ’ αρχάς λόγος γινόταν για 5% σε σύγκριση με το 2019 και κατά 7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας).

Ποιοτικά, οι καλλιεργητές αναφέρονται σε καθαρά μήλα, με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Κοινή ομολογία είναι ο προβληματισμός για την εξέλιξη της εμπορίας, που είναι στην αρχή, σε μια χρονιά με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και πρωτόγνωρα δεδομένα.

«Καθαρά» μετά από καιρό

Στη Νάουσα αυτές τις μέρες η συλλογή ολοκληρώνεται με τα Fuji και τα Granny Smith. Η παραγωγή είναι καλή και ποιοτικά και ποσοτικά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Σούλα Σερντάρη, «είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε καθαρά μήλα μετά από 4 χρόνια. Οι περιοχές της Νάουσας και του Ροδοχωρίου, που πλήττονται αλλεπάλληλες χρονιές τώρα από χαλάζι, φέτος δεν αντιμετώπισαν προβλήματα».

Αναφερόμενη στην αγορά, η κα Σερντάρη τη χαρακτήρισε υποτονική, εκτιμώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που διατηρούνται ακόμη, δεν βοηθούν τη ζήτηση για χειμερινά φρούτα, όπως είναι το μήλο. «Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα κινηθεί πολύ το μήλο μέχρι τις 20 Νοέμβρη. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά από τα τέλη Νοεμβρίου και έπειτα. Είναι πολλές οι παράμετροι που θα καθορίσουν φέτος την αγορά και συνδέονται με την πανδημία».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Δημήτρης Βαενάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεινών Μήλων Βιτσίου, όπου τελείωσε η συλλογή των μήλων με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και αποδόσεις, είπε, ότι «όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, η αγορά “κολλάει”, γιατί το μήλο είναι χειμερινό φρούτο. Ο καιρός είναι καθοριστικός παράγοντας για τη ζήτησή του. Επιπλέον, το τοπίο σε σχέση με την πανδημία δυσκολεύει περαιτέρω τα πράγματα, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, δεδομένου ότι η σεζόν για την εμπορία του είναι πολύ στην αρχή. Ζήτηση υπάρχει, αλλά ορισμένοι επιδιώκουν χαμηλές τιμές, στις οποίες οι συνεταιρισμοί δεν προτίθενται να ανταποκριθούν».

Συγκρατημένη η αγορά

Στην Αγιά, το μάζεμα των Granny Smith τελειώνει και έχουν ήδη ξεκινήσει τα Fuji, με τα οποία θα κλείσει η αυλαία της συλλογής την επόμενη εβδομάδα. Ο καλλιεργητής και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Θωμάς Σιμούλης, κάνει λόγο για καλές παραγωγές φέτος, παρατηρήθηκε, όμως, μας είπε, ότι η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν τον χρωματισμό των κόκκινων μήλων στις πεδινές περιοχές.

Όσον αφορά την αγορά, επιδεικνύει «συγκρατημένη συμπεριφορά», σύμφωνα με τον ίδιο, με τις εξαγωγές να συνεχίζονται με ρυθμούς σταθερούς μεν, υποτονικούς δε όσον αφορά τις ποσότητες και τις τιμές, οι οποίες «επιμένουν» σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρσι για την ώρα.

Τελείωσε το μάζεμα των Πιλαφά στην Αρκαδία

Ανάσα μετά τις εκτεταμένες περσινές καταστροφές, εξαιτίας της έντονης χαλαζόπτωσης, έδωσε η φετινή παραγωγή στους καλλιεργητές της ΠΟΠ ποικιλίας Πιλαφά στην Αρκαδία, η συγκομιδή της οποίας ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Όπως μας είπε ο καλλιεργητής Κώστας Λυμπερόπουλος από το Ζευγολατιό Αρκαδίας, «φέτος δεν αντιμετωπίσαμε ακραία καιρικά φαινόμενα, ούτε μυκητολογικές προσβολές, γιατί το καλοκαίρι είχε λίγες βροχές, οι οποίες δεν δημιούργησαν προβλήματα. Έτσι, μπορούμε να μιλάμε για μια καλή παραγωγή και ποιοτικά, και ποσοτικά». Η τιμή στην οποία πουλήθηκαν μέχρι τώρα από τους παραγωγούς τα Πιλαφά κινήθηκε γύρω στα 50 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τον καλλιεργητή, «είναι μια τιμή ικανοποιητική για κάποιον ο οποίος έχει καλή παραγωγή. Είναι, όμως, δύσκολη ποικιλία. Μια καλή παραγωγή είναι 4 τόνοι το στρέμμα, ωστόσο ο μέσος παραγωγός βγάζει 2 τόνους. Φέτος, ο καιρός ήταν σύμμαχος και δεν χρειάστηκαν αυξημένα έξοδα για καλλιεργητικές φροντίδες, για προστασία από ασθένειες ή εχθρούς, οπότε τα 50 λεπτά αφήνουν εισόδημα».

Η υπερπαραγωγή, που ανατράπηκε από το χαλάζι του Μάη, «έσωσε την παρτίδα» για τη Ζαγορά

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η συγκομιδή στο Πήλιο, με τα ΠΟΠ Φιρίκια Πηλίου και τα Fuji. Συνοψίζοντας τον απολογισμό πλέον της σεζόν σε επίπεδο παραγωγής, ο Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, μας είπε, μεταξύ άλλων: «Παρά την πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή από το χαλάζι του Μαΐου, τα μήλα που συλλέξαμε στο σύνολό τους έχουν ήδη ξεπεράσει τους 10.000 τόνους, που ήταν ο αρχικός υπολογισμός. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι η καρποφορία των δέντρων ήταν άριστη, μέχρι τη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μέχρι τότε, τα δέντρα έδειχναν ρεκόρ παραγωγής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγχώρια αγορά θα καλυφθεί, ενώ, σχολιάζοντας το τοπίο που διαμορφώνεται, σημείωσε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση, κάτω από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε. Αυτήν τη στιγμή, μόλις με έναν μήνα εμπορίας για τα κόκκινα μήλα, τα πράγματα εξελίσσονται καλά, διατηρώντας τις συνεργασίες μας και ένα διευρυμένο δίκτυο σε όλα τα μέτωπα, με μεγάλες αλυσίδες, με χονδρεμπόρους με τα καταστήματά μας στις λαχαναγορές.

Οι συνεργασίες μας κινούνται σύμφωνα με το περσινό μοντέλο και οι τιμές ξεκινούν από τα περσινά επίπεδα εκκίνησης, με βάση υπολογισμού στα 1,35 ευρώ/κιλό τιμή πώλησης από τον συνεταιρισμό, στην καλή κατηγορία των κόκκινων μήλων»