Μήλο: Πληροφορίες από το μέλλον φέρνει η τεχνολογία για τη βελτίωση της παραγωγής

Τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να αναπτυχθούν τα φυτά και τα χαρακτηριστικά που αυτά θα έχουν κατά τη συγκομιδή μπορούν να προβλέψουν ερευνητές μέσω της τεχνολογίας. Το καινοτόμο εργαλείο που δημιούργησαν έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην οργάνωση της παραγωγής, αλλά και στη βελτίωση των ποικιλιών.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Maria Jose Aranzana, ερευνήτρια στο Institute of Agri-Food Research and Technology (IRTA) και επικεφαλής του προγράμματος Genomics and Biotechnology στο Agrigenomics Research Center (CRAG), ανέπτυξε ένα καινοτόμο εργαλείο που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη σύνθετων χαρακτηριστικών των μήλων. Το εργαλείο ονομάζεται GenoDrawing και εισάγει μια νέα μεθοδολογία, η οποία προβλέπει τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας μήλου από τις γενετικές πληροφορίες της, δημιουργώντας εικόνες που μοιάζουν πολύ με τις πραγματικές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plant Phenomics.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν το μοντέλο GenoDrawing σε ένα σύνολο δεδομένων, με περισσότερες από 10.000 εικόνες μήλων και τις γενετικές τους πληροφορίες και στη συνέχεια δοκίμασαν την αποτελεσματικότητά του. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του μήλου και να δημιουργήσει εικόνες του σχήματος του φρούτου μόνο με βάση τις γενετικές του πληροφορίες.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου μοντέλου είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη ενός περίπλοκου χαρακτηριστικού, όπως το σχήμα. Επιπλέον, σε επόμενες μελέτες, θα μπορούσε να προβλέψει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα, η μορφολογία των φύλλων και των φυτών. Αυτό είναι σημαντικό, καθότι οι παραδοσιακές μέθοδοι προσδιορισμού των φαινοτύπων των φυτών, όπως η οπτική επιθεώρηση, είναι αργές και δαπανηρές και ενδέχεται να μην προσφέρουν ακριβή αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το GenoDrawing επιτρέπει, επίσης, στους ερευνητές να προβλέψουν γρήγορα και εύκολα τα χαρακτηριστικά των φυτών, χωρίς να χρειάζεται να τα καλλιεργήσουν ή να περιμένουν να αποδώσουν καρπούς, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές τεχνικές αναπαραγωγής των φυτών.