Μόλις το 15% των Αμερικανών γνωρίζει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια υγιεινή δίαιτα το κόστος των τροφίμων

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί καταναλωτές θεωρούν το κόστος ως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιακή λειτουργία. Σύμφωνα με μια εθνική έρευνα του ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου Cleveland Clinic, το 46% των Αμερικανών θεωρεί ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι ακριβά, ενώ προτάσσει επίσης την έλλειψη χρόνου για την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων (23%) και τη μη εξοικείωση με υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος (20%).

Η έρευνα διαπίστωσε ότι πολλοί Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ούτε κατά προσέγγιση ποιες δίαιτες είναι πιο υγιεινές για την καρδιά τους. Ενδεικτικά, περίπου το 10% πιστεύει ότι το πρόχειρο φαγητό (fast food) είναι η πιο υγιεινή (!) επιλογή για την καρδιά, ενώ σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί αγοράζουν τέτοιες τροφές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με την έρευνα.

Παράλληλα, ελάχιστη είναι η εξοικείωση του κοινού με την πιο ωφέλιμη διατροφή για την καρδιά, η οποία δεν είναι άλλη από τη μεσογειακή. Καλούμενοι να απαντήσουν στην ερώτηση για το ποια δίαιτα έχει τα περισσότερα τέτοια πλεονεκτήματα, οι περισσότεροι επέλεξαν αναμενόμενα τις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά (37%) και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (35%), ενώ μόλις το 15% γνωρίζει ότι η μεσογειακή διατροφή έχει τα περισσότερα στοιχειοθετημένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

«Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, με μερική παρουσία ψαριών και πουλερικών. Ελαχιστοποιεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γλυκά», αναφέρει το Cleveland Clinic, το οποίο συνιστά τη μεσογειακή διατροφή για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, με βάση ερευνητικές δοκιμές που έχουν αποδείξει τα καρδιαγγειακά οφέλη της δίαιτας.

Η πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα αποτελεί ακόμη περιπλοκότερο ζήτημα για τις μειονοτικές ομάδες. Περίπου το 1/5 των Αφροαμερικανών (20%) απάντησε ότι είναι δύσκολο για αποκτήσει πρόσβαση σε καταστήματα όπου πωλούνται υγιεινά τρόφιμα, συγκριτικά με το 15% των λευκών Αμερικανών που έδωσε παρόμοια απάντηση.