Μόνιμη η μείωση του ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ξανά στο 24% για τα αναψυκτικά στην εστίαση

Στην απόφαση να μονιμοποιηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, στον τουρισμό καθώς και στον πολιτισμό-αθλητισμό έχει καταλήξει η κυβέρνηση, επαναφέροντας ωστόσο από 1/1/2024 το συντελεστή για τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά και, γενικότερα, τα μη αλκοολούχα ποτά στο 24%.

Τα παραπάνω θα προβλέπονται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που πρόκειται να κατατεθεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. Ειδικότερα:

-Στις μεταφορές, δηλαδή τα εισιτήρια τρένων, λεωφορείων, πλοίων, αεροπορικών εταιρειών παραμένει ο ΦΠΑ 13%

-Αναφορικά με τα τουριστικά πακέτα, για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% μόνο το 5% της ενιαίας τιμής ενώ το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για την all-inclusive διαμονή επιβάλλεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 90% της ενιαίας τιμής

-Παραμένει στο 13% ο ΦΠΑ στα εισιτήρια για συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφο και αθλητικά κέντρα. Στον πολιτισμό και στον αθλητισμό: Αυτό θα αφορά τα εισιτήρια για τις συναυλίες, για θέατρα, κινηματογράφο και αθλητικά κέντρα.

-Παράλληλα, διατηρείται έως τον Ιούνιο του 2024, δηλαδή για έξι ακόμα μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ και στα ροφήματα που σερβίρονται στην εστίαση. Ομοίως, παρατείνεται για έξι μήνες ακόμα ο μειωμένος ΦΠΑ στα κόμιστρα των ταξί.

-Αντίθετα, από 1ης Ιανουαρίου 2024 επανέρχεται στο 24% (από 13% σήμερα) ο ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, αεριούχο νερό) που σερβίρονται σε καταστήματα εστίασης.

Διαβάστε επίσης:

Η αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων, δηλώνουν οι εστιάτορες