Μόνο για το σκόρδο της Βύσσας και το σπαράγγι της Χρυσούπολης χρειάζονται 2.500 εργάτες γης

Η ανάγκη έλευσης εργατών γης οδήγησε τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη, στη σύνταξη επιστολής προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Υποδομών, ζητώντας τη δυνατότητα εισόδου Βούλγαρων εργατών από τον μεθοριακό σταθμό Ορμενίου, με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. «Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και οι νομικές δεσμεύσεις των παραγωγών για εξαγωγές των προϊόντων τους, όπως σκόρδα, σπαράγγια κ.ά. με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την ικανοποίηση του αιτήματος».

Ο δήμαρχος πληροφορείται ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα, αναφέροντας ότι στην Ορεστιάδα το τοπίο είναι λευκό από κρούσματα. Εξηγεί πως η συγκομιδή σπαραγγιού ξεκινά στα τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη. Αιτιολογώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, εάν δεν έρθουν Βούλγαροι εργάτες, λέει πως 1.000 άτομα χρειάζονται μόνο στη Βύσσα, περιοχή φημισμένη για την καλλιέργεια του σκόρδου.

Σπαράγγι

Στον κάμπο Χρυσούπολης Καβάλας, 7.000 στρέμματα σπαραγγιού αναζητούν περίπου 1.200-1.500 άτομα να τα συγκομίσουν και άλλα τόσα να τα συσκευάσουν. Σε αναζήτηση εργατικών χεριών βρίσκονται συνεταιριστικές ενώσεις, παραγωγοί, ΔΑΟΚ και βουλευτές. Από τη μία, επιδιώκουν την απασχόληση προσφύγων από το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, όπου φιλοξενούνται 400 άτομα, από την άλλη διεκδικούν το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαία – Μακάζα στην Κομοτηνή.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστας Λεπίδας, προβληματίζεται για τη σοβαρή έλλειψη εργατών γης, σε μια δύσκολη γενικά συγκυρία, όπου οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την καλλιέργεια και η κλειστή αγορά στη Γερμανία δυσχεραίνει τη θέση του σπαραγγιού.

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα. Τα σύνορα είναι κλειστά στην Κομοτηνή και ανοιχτά στις Σέρρες, αλλά είναι μακριά για να έρχονται από εκεί οι εργάτες. Ζητήσαμε από τους βουλευτές και τον υπουργό, κ. Παναγιωτόπουλο, ν’ ανοίξουν τα σύνορα». Διευκρινίζει πως οι πρόσφυγες προϋποτίθεται ότι θα γνωρίζουν την καλλιέργεια για να μπορέσουν να εργαστούν με εργόσημο. «Έχουν πράσινη κάρτα, ΑΜΚΑ, ζητούν παραμονή στην Ελλάδα, θέλουν να δουλέψουν», εξηγεί ο κ. Λεπίδας. Στην έναρξη της συγκομιδής του σπαραγγιού, που γίνεται με χαλαρότερους ρυθμούς μέχρι τα μέσα Μαρτίου, απασχολούνται εργάτες από την Αλβανία και τη Βουλγαρία που μένουν εδώ για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης, απασχολούν ντόπιο δυναμικό από την Ξάνθη, ειδικά στα συσκευαστήρια.