Global Food Forum: Μονόδρομος η ψηφιοποίηση για ανταγωνιστικότητα, προστασία περιβάλλοντος και καταναλωτή

NEUROPUBLIC & GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ πρωτοπόροι στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα

γράφει ο Δημήτρης Οικονόμου

Το ετήσιο ραντεβού των κορυφαίων εκπροσώπων του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ και των πολιτικών ιθυνόντων που αποφασίζουν για το μέλλον του, το Διατροφικό Φόρουμ της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Farm Europe, ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Το φετινό 4ο Φόρουμ της Farm Europe, με θέμα «Οι ευρωπαϊκοί αγροδιατροφικοί τομείς στην αιχμή του μέλλοντος της ΕΕ», φιλοξένησε, όπως κάθε χρονιά, έναν σημαντικό αριθμό ομιλητών, που συμμετείχαν σε επτά θεματικές συσκέψεις εργασίας και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεματικών στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας: Καινοτομία και βιωσιμότητα, η γεωργία ως τομέας που συνεισφέρει σε μία ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς άνθρακα, η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων του μέλλοντος, διατροφή και υγεία, το μέλλον του κτηνοτροφικού τομέα, Brexit & διεθνές εμπόριο και ο τομέας της οινοπαραγωγής.

Δυνατό το ελληνικό ρόστερ

Δυναμική ήταν η ελληνική παρουσία στις συζητήσεις του Φόρουμ, με τη συμμετοχή ως ομιλητών του προέδρου της NEUROPUBLIC, Φώτη Χατζηπαπαδόπουλου, στη θεματική σύσκεψη εργασίας «Καινοτομία και γεωργία: Μία ουσιαστική απάντηση στην ανάγκη για βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα» και της γενικής διευθύντριας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλης Τσιφόρου, στη σύσκεψη «Τομέας Οίνου της ΕΕ: Ένα πλεονέκτημα για την ΕΕ και τις αγροτικές της περιοχές».

Στο πλαίσιο της εισήγησής του, ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος παρουσίασε τη συμβολή του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στην οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας, αναφερόμενος στα σημαντικά ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί κατά την εφαρμογή του στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της εθνικής υποδομής ευφυούς γεωργίας, ώστε να γίνει δυνατή η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και ακρίβειας σε όλους τους Έλληνες παραγωγούς και στις οργανώσεις τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε μία αποτελεσματική εφαρμογή και παρακολούθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και της κατάστασης της ελληνικής γεωργίας συνολικότερα. Ερωτηθείς για το ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή των δημόσιων πολιτικών και ειδικότερα της ΚΑΠ στην υιοθέτηση της ευφυούς γεωργίας από το σύνολο των αγροτών της ΕΕ, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα υποστήριξης της μετάβασης προς την ψηφιοποίηση, μέσω της απορρόφησης του ψυχολογικού κυρίως, αλλά και οικονομικού «ρίσκου» που συνεπάγεται η μετάβαση αυτή.

Ο σκοπός είναι να διασκευαστούν οι οποιοιδήποτε δισταγμοί του αγροτικού πληθυσμού να υιοθετήσει την ευφυή γεωργία, αλλά και να υπάρξει οικονομική υποστήριξη κατά το μικρό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι η ευφυής συμβουλευτική να φέρει τα αδιαμφισβήτητα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ παρουσίασε τη συμβολή της ευφυούς γεωργίας στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα του τομέα οινοπαραγωγής της ΕΕ, μέσα από την εμπειρία της εφαρμογής του gaiasense στα πιλοτικά προγράμματα ευφυούς γεωργίας στο σταφύλι.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη σημασία παροχής λύσεων ψηφιοποίησης που είναι δόκιμες για έναν τομέα κατακερματισμένο, με 2,5 εκατομμύρια οινοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ μέσου μεγέθους 1,3 εκταρίων. Όπως τόνισε, η εφαρμογή του μοντέλου «Ευφυής Γεωργία ως (συμβουλευτική) Υπηρεσία» (Smart Farming as Α Service) μέσω του gaiasense, συνέβαλε στον εκδημοκρατισμό της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα και όχι μόνο, καθώς δεν απαιτεί καμία επένδυση από τον παραγωγό, ο οποίος καλείται να πληρώσει μία χαμηλού κόστους συνδρομή για τη συμβουλευτική υπηρεσία που λαμβάνει, ειδικά αν συγκρίνει κανείς το κόστος αυτό με τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που αποκομίζει.

Τριπλή απειλή για τον πρωτογενή τομέα

Kλείνοντας τις εργασίες του Φόρουμ, μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λινζ, και τον εκπρόσωπο των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή Γεωργίας, Πάολο ντε Κάστρο, ο πρόεδρος της Farm Europe ανέφερε τα εξής: «Μπροστά στην τριπλή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο γεωργικός τομέας της ΕΕ σε σχέση με την ανταγωνιστικότητά του, τη σχέση του με το περιβάλλον και το κλίμα, αλλά και με την κοινωνία και τους καταναλωτές, χρειάζεται οι εκπρόσωποι του τομέα να βγουν μπροστά με λύσεις που ήδη υπάρχουν και φέρνουν αποτελέσματα, όπως η ψηφιοποίηση, η οποία αποδεδειγμένα μπορεί να ενισχύσει τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα και τη διαφάνεια για τον καταναλωτή. Έχει, επίσης, την ικανότητα να απλουστεύει τη διαχείριση της ΚΑΠ και να καταγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων μέτρων. Δεδομένου του δυναμικού της ψηφιακής γεωργίας σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης και σε επίπεδο ΚΑΠ, είναι απαραίτητο η τελευταία να στηρίζει τις επενδύσεις και τη μετάβαση προς αυτά τα εργαλεία στο πλαίσιο τόσο του 1ου όσο και του 2ου Πυλώνα». Στο φετινό Φόρουμ πραγματοποίησαν εισηγήσεις ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάτσιαν Τσιόλος, ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής Γεωργίας & Περιβάλλοντος και Τροφίμων, πρόεδροι εθνικών γεωργικών οργανώσεων από τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και επιχειρηματικοί εκπρόσωποι του αγροδιατροφικού τομέα από σημαντικό αριθμό χωρών της ΕΕ.

Το επόμενο Διατροφικό Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Ιταλία.