Μοσχοφίλερο: Η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών στη Μαντίνεια

Ως την καλύτερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών περιγράφει ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος τη φετινή εσοδεία του Μοσχοφίλερου στη Μαντίνεια. Ωστόσο, οι τιμές για τους αμπελουργούς παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά στα 0,55 ευρώ το κιλό, με μικρή διακύμανση προς τα πάνω ανάλογα με την ποιότητα (έως 0,65 ευρώ).

Η συνταγή της επιτυχίας ήταν βέβαια ο καιρός κατά τη διάρκεια όλου του προηγούμενου χρόνου που ήταν φυσιολογικός και ωφέλησε την παραγωγή: «Χειμώνας με βροχές, καλή άνοιξη χωρίς παγετό, καλοκαίρι με ισορροπημένες θερμοκρασίες», εξηγεί ο οινοποιός και προσθέτει «έτσι το σταφύλι ωρίμασε τέλεια». Οι ρώγες είναι μικρόρωγες, οπότε ενδεχομένως η παραγωγή να είναι λίγο μικρότερη, αλλά είναι πολύ αρωματικές, «μοσχοβολά όλο το αμπέλι» λένε οι αμπελουργοί. Καθώς ο τρύγος θα συνεχιστεί και τις επόμενες, ημέρες εμφανίζονται αισιόδοξοι, όσον αφορά πιθανή κακοκαιρία. «Το Μοσχοφίλερο είναι σκληρό, αντέχει».

Aνθεκτική και παραγωγική

Το Μοσχοφίλερο, ποικιλία ζωηρή, ανθεκτική και παραγωγική, καλλιεργείται συνολικά σε έκταση 15.000 στρεμμάτων στους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, αλλά και σε κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η κύρια περιοχή καλλιέργειας από όπου παράγονται Οίνοι Ονομασίας Προέλευσης είναι ο Νομός Αρκαδίας και αμπελώνες που καλλιεργούνται στην περιοχή του ∆ήμου Τρίπολης. Κατατάσσεται στις πολυδυναμικές ποικιλίες λόγω του ότι σε διαφορετικούς βαθμούς ωρίμανσης διαμορφώνεται χημική σύσταση κατάλληλη για την παραγωγή περισσότερων του ενός τύπου κρασιών. Έτσι χρησιμοποιείται και για την παραγωγή αφρώδους οίνου ΠΟΠ Μαντίνεια. Όπως εξηγεί ο κ. Τσέλεπος, αυτά τα αμπέλια έχουν ήδη τρυγηθεί. Ο οινολόγος Λεωνίδας Νασιάκος από το κτήμα Σεμέλη εξηγεί ότι το κτήμα ξεκίνησε να τρυγά και να παίρνει σταφύλια από συνεργαζόμενους παραγωγούς από την αρχή της εβδομάδας. Οι τιμές που θα δώσει το οινοποιείο κυμαίνονται μεταξύ των 0,50-0,55 ευρώ το κιλό.

«Όλα δείχνουν ότι πάμε για μια πολύ καλή χρονιά, εκτός αν συμβεί κάποια καταστροφή την τελευταία στιγμή», τονίζει στην «ΥΧ». «Αν πέσει και καμιά βροχή δεν πειράζει, μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι θα βοηθήσει. Το θέμα είναι να μην έχουμε πλημμύρες». Ο οινολόγος υπολογίζει ο τρύγος να διαρκέσει τις δύο επόμενες εβδομάδες. «Εξαρτάται και από τον καιρό, γιατί αν βρέξει θα χρειαστεί να περιμένουμε δύο τρεις μέρες να στεγνώσουν τα αμπέλια. Όμως, έτσι είναι, τα έχει αυτά το Μοσχοφίλερο».