Μουσείο Περιβάλλοντος στα Σκοτεινά Πιερίας

Ζωή και… φως σε ένα από τα πιο μυστηριώδη και τρομακτικά μέρη της Ελλάδας, όπως το χαρακτηρίζουν αυτοί που το επισκέπτονται, σχεδιάζει να δώσει ο Δήμος Κατερίνης με τη δημιουργία ενός Μουσείου Περιβάλλοντος και Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αφορά το ορεινό χωριό… φάντασμα στα Πιέρια Όρη, τη Μόρνα, που πήρε το όνομά της από την πυκνή βλάστηση της περιοχής και σημαίνει «σκοτεινός τόπος».

Μακρά ιστορία

Στον εγκαταλειμμένο εδώ και χρόνια παραδοσιακό οικισμό της Μόρνας, ή αλλιώς στο χωριό των Σκοτεινών Πιερίας, λειτουργούσε κατά τη δεκαετία του 1950 και έως το 1967 το φημισμένο Κρατικό Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ξυλείας, το οποίο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών του Δήμου Κατερίνης, Ευάγγελο Νικολαΐδη, είχε βραβευτεί με χρυσό μετάλλιο στη ΔΕΘ για την εν γένει συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.

Χαρακτηριστικό της ποιότητας του ξύλου που επεξεργαζόταν στο εργοστάσιο ήταν ότι επελέγη για να κατασκευαστεί η θαλαμηγός του βασιλιά Όθωνα με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το 1830.

«Το εργοστάσιο ξυλείας στα Σκοτεινά κατασκεύαζε τις ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτόν και λόγω της σημαντικής παραγωγής του, μεταφέρθηκε, μετά από χρόνια, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κατερίνης, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα η μεταφορά τους στα διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ δημιουργήθηκε κι ένα εργοστάσιο παραγωγής πίσσας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το χωριό των Σκοτεινών που έσφυζε, κάποτε, από ζωή να παρακμάσει και να εγκαταλειφθεί», εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης.

Τελικά, οι κάτοικοι των Σκοτεινών μεταφέρθηκαν λίγο χαμηλότερα, ιδρύοντας τον οικισμό των… Φωτεινών. «Τα ανήλιαγα Σκοτεινά έμειναν για χρόνια αναξιοποίητα και σήμερα ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας αναμένεται να ικανοποιηθεί. Αφού η περιοχή προσφέρεται, ο δήμος σχεδιάζει να αξιοποιήσει τον χώρο και τις εγκαταστάσεις με τη δημιουργία Μουσείου Περιβάλλοντος και Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως και άλλων υποδομών και δράσεων», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.

Για τον λόγο αυτόν, πριν από λίγες ημέρες τα δασικά κτήρια του παλιού εργοστασίου παραχωρήθηκαν –κατά χρήση– στον Δήμο Κατερίνης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.