Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο Στρατηγικό Σχέδιο

Αισιοδοξία ότι βαίνει προς έγκριση, μετά τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις του Κ. Μπαγινέτα στις Βρυξέλλες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Κομισιόν – Ελλάδας για το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, καθώς μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες. Με βάση την πορεία των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αισιοδοξεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ελλάδα θα βρίσκεται ανάμεσα στα νέα κράτη-μέλη που θα λάβουν το πράσινο φως για το Στρατηγικό τους Σχέδιο.

Οι εργασίες που διεξήχθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στις Βρυξέλλες (26-30 Σεπτεμβρίου), παρουσία του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτα, φαίνεται πως οδηγούν στην τελική λύση, καθώς όλα δείχνουν ότι το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου το ΥΠΑΑΤ θα λάβει και τη σχετική απάντηση, προφορικά σε πρώτη φάση.

Κρίσιμα θέματα του Στρατηγικού Σχεδίου, που μονοπώλησαν τις διαπραγματεύσεις, είναι συγκεκριμένοι άξονες, όπως η περιβαλλοντική φιλοδοξία του Σχεδίου και οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο της ανταλλαγής παρατηρήσεων και απαντήσεων από τις δύο πλευρές, τέθηκαν επιπλέον ορισμένα πρότυπα (GAEC), το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ευζωία των ζώων. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι πρέπει άμεσα να λάβει έγκριση και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (αυτή που διεξήχθη από την Παγκόσμια Τράπεζα), προκειμένου να κλείσει ο κύκλος των εκκρεμοτήτων.

Πάντως, το ΥΠΑΑΤ, εν μέσω των διαπραγματεύσεων, δεν θέλει να προβεί σε κανέναν σχολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, και όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, οι αλλαγές θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους τομείς ενίσχυσης (και τη μείωση ενδεχομένως του αριθμού από 19 που είναι σήμερα) και όχι τον προϋπολογισμό, όπως τουλάχιστον διαρρέεται από την Πλατεία Βάθη.