Μπύρα από κάνναβη και πεπόνι στο Τυχερό Έβρου

Τα σχέδια των μελών της ΚοινΣΕΠ «Θεογένης»

Μπύρα απο κάνναβη και πεπόνι στο Τυχερό Έβρου

Αποτέλεσμα συλλογικής δράσης είναι η καλλιέργεια 8 στρεμμάτων βιομηχανικής κάνναβης στο Τυχερό Έβρου από μέλη της ΚοινΣΕΠ «Θεογένης», όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Σπύρος Δέδογλου. Αναζητώντας νέες καλλιέργειες που θα δώσουν οικονομική ανάσα στους αγρότες, επέλεξαν την ποικιλία Sativa, φέρνοντας σπόρους από το Μπάρι της Ιταλίας, με κριτήριο την ομοιότητα των κλιματολογικών συνθηκών των δύο μεσογειακών περιοχών και με δεδομένο ότι ευδοκιμεί όπου και το καλαμπόκι, καλλιέργεια που βρίσκει εύφορο έδαφος στον Έβρο.

Μεταποίηση

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μεταποιητική μονάδα στην Ελλάδα, στα αρχικά σχέδιά τους δεν περιλαμβάνουν την εμπορευματοποίηση του προϊόντος. «Σκεφτόμαστε να παρασκευάσουμε δοκιμαστικά μια μπύρα με άρωμα πεπόνι, που είναι χαρακτηριστική καλλιέργεια της περιοχής, άρα θα είναι μοναδική. Εάν πετύχει, την ερχόμενη χρονιά θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας μεταποιητικής μονάδας». Επίσης, θα φτιάξουν λάδι και αλεύρι από κάνναβη, εάν η παραγωγή είναι ικανοποιητική. «Η φετινή καλλιέργεια είναι πειραματική, τα στρέμματα είναι λίγα και σπάρθηκαν με δυο διαφορετικούς τρόπους. Δεν μας ενδιαφέρει να πουλήσουμε το προϊόν, αλλά να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της καλλιέργειας».

Διαβάστε ακόμη: Αγώνας αναγνώρισης για το πεπόνι Τυχερού Έβρου

Καθώς από την κάνναβη παράγονται περισσότερα από 25.000 προϊόντα, θα κατασκευάσουν ένα περίπτερο 20 τ.μ. από ασβεστοκάνναβη, για να δείξουν στους επισκέπτες την ευρεία γκάμα χρήσης της. Μέχρι το 1936 στον Έβρο, υπήρχε γηγενής ποικιλία κάνναβης, άρα το διάσημο φυτό επιστρέφει στον τόπο του.

  • Μαρία Αμπατζή