Μπλε καβούρι στη λαϊκή της Καβάλας

Το εκλεκτό μπλε καβούρι βρίσκεται πλέον στη λαϊκή αγορά της Καβάλας σε τιμή φιλική για το αγοραστικό κοινό. Ο Μάνος Κουτράκης, διευθυντής Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΙΝΑΛΕ, είναι εξοικειωμένος επιστημονικά, αλλά και γαστρονομικά με το μπλε καβούρι, χαρακτηρίζοντάς το gourmet φαγητό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ελληνική εταιρεία το πουλάει μεταποιημένο σε συσκευασία 200 γρ. προς 15 ευρώ, άρα η ψίχα του κοστίζει 75 ευρώ το κιλό. «Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το μπλε καβούρι συναντάται σε όλες τις ακτές, ειδικά των λιμνοθαλασσών, με εξαίρεση των νησιών. Η μεγαλύτερη παραγωγή εντοπίζεται στη Βιστωνίδα, καθώς η λιμνοθάλασσά της έχει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή του».

Αναζητά καταναλωτές

Το συγκεκριμένο προϊόν, που περιλαμβάνεται στα ακριβότερα μενού ανά τον κόσμο, πωλείται μόλις προς 5 ευρώ η συσκευασία στη λαϊκή Καβάλας, αναζητώντας μια θέση στα τοπικά μενού. Ο κ. Κουτράκης το αποδίδει στο γεγονός ότι είναι ξενικό είδος, «έρχεται από τον Δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό και τον Κόλπο του Μεξικού κι έφτασε στην Ανατολική Μεσόγειο στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, μάλλον μέσω έρματος πλοίων». Ο ίδιος προσθέτει ότι το καβούρι με τα μπλε πόδια καλείται «νόστιμος καλός κολυμβητής», όπως είναι το επιστημονικό του όνομα (Callinectes sapidus), και στην Κατοχή το ονόμαζαν «Ιταλό», θεωρώντας πως το έφεραν οι Ιταλοί. «Ο πληθυσμός του μειώθηκε σημαντικά και αυξήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι καταναλωτές δεν το γνωρίζουν, γιατί δεν είναι μέρος της διατροφικής μας κουλτούρας».

Εστιάζοντας στο επιστημονικό κομμάτι, τονίζει πως είναι σημαντικό να το καταναλώσουμε και για περιβαλλοντικούς λόγους, συμβάλλοντας στην αλιευτική διαχείριση του είδους. «Είναι ένας νόστιμος εισβολέας, ένα χωροκατακτητικό είδος από το οποίο κινδυνεύουν να εκτοπιστούν άλλα είδη.

Εάν πιαστεί στις παγίδες μαζί με τα άλλα ψάρια, μπορεί να τα καταστρέψει, αφού τα δαγκώνει. Επίσης, ενδέχεται να προκαλέσει ζημιές σε δίχτυα. Είναι πολύ επιθετικό κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που το φοβάται ο καταναλωτής, καθώς το αγοράζει ζωντανό. Γι’ αυτό πωλείται με δεμένες δαγκάνες ή σε διχτάκι». Είναι, λοιπόν, προς όφελος των ψαράδων να το πουλούν, αντί να το αφήνουν να καταστρέφει την παραγωγή τους. Ο ίδιος, μάλιστα, προτείνει ο καταναλωτής να το βάλει στην κατάψυξη για 10 λεπτά, καθώς εκεί αναισθητοποιείται.

Εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή, ο ίδιος λέει πως το χαρακτηρίζει η ήπια γλυκιά γεύση, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι ακόμη φθηνό στην ελληνική αγορά.

Επίσης, ενημερώνει ότι το ΙΝΑΛΕ ξεκίνησε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και χρηματοδότηση από το ΕΠΑΛθ, σχετικά με τον κύκλο ζωής του καβουριού, αλλά και τη χρήση του κελύφους του σε εφαρμογές αντικατάστασης πλαστικών, καθώς και σε εφαρμογές ιατρικής φύσης.

Κεντρική φωτογραφία: Άρης Χρηστίδης