Μπλόκο στις εισαγωγές σιταριού από Αυστραλία ετοιμάζει η Κίνα

Εντολή στους εμπορικούς ομίλους της χώρας να σταματήσουν τις εισαγωγές τουλάχιστον επτά προϊόντων από την Αυστραλία φέρονται να έχουν δώσει οι κινεζικές αρχές, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώνονται διαρκώς.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η λίστα των αυστραλιανών προϊόντων των οποίων οι εισαγωγές «παγώνουν» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κριθάρι, το κρασί, τη ζάχαρη και τον αστακό, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν σύντομα η μπάλα να παίρνει και το σιτάρι.

Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας ξεκίνησαν το 2018, όταν η τελευταία, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν επέτρεψε στην Huawei να αναπτύξει δίκτυο 5G στη χώρα. Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας έριξε λάδι στη φωτιά ζητώντας να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στο Πεκίνο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία.

«Η Κίνα είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει την Αυστραλία και να τη χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα προς… αποφυγή για άλλες χώρες», δήλωσε στο πρακτορείο ο Richard McGregor από το Lowy Institute στο Σίδνεϋ, προσθέτοντας: «Θέλουν να δείξουν ότι οι πολιτικές διαφωνίες έχουν κόστος». Σημειωτέον ότι το Πεκίνο έχει ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές κρέατος από τέσσερα σφαγεία της Αυστραλίας, έχει επιβάλει δασμούς άνω του 80% στο κριθάρι, ενώ για το κρασί βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα anti-dumping για τις πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες πωλείται στην Κίνα.

Το σιτάρι (οι εξαγωγές του οποίου αγγίζουν τα 400 εκατ. δολάρια Αυστραλίας ετησίως) αναμένεται, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, σύντομα να συμπεριληφθεί στη λίστα.