Καρδίτσα: Νέες κινητοποιήσεις από τους αγρότες την Τετάρτη 1/2 (βίντεο)

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται καθώς οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στην περιοχή κοντά στον Ανισόπεδο Κόμβο Καρδίτσας ενώ το πρωί έκλεισαν τον δρόμο για λίγη ώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους και όπως έκαναν σήμερα, έτσι και αύριο στις 12:00 το μεσημέρι θα ανέβουν πεζή στον Ε65 για να κρατήσουν τον δρόμο κλειστό για κάποια ώρα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, έρχονται όλο και περισσότεροι συνάδελφοί τους για να ενισχύσουν το συγκεκριμένο μπλόκο ενώ αύριο θα μπουν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο των Φαρσάλων οι αγρότες της περιοχής, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις κινητοποιήσεις.

Αύριο, είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στον Πλατύκαμπο της Λάρισας αλλά και στον Τύρναβο προκειμένου και οι αγρότες από τις περιοχές αυτές να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν στις κινητοποιήσεις.

Στο μπλόκο του Φιλώτα αγρότες από Αμύνταιο και Εορδαία

Στο δρόμο βρίσκονται από την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Αμυνταίου και Ανατολικής Εορδαίας, οι οποίοι έχουν “παρατάξει” τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην έξοδο του Φιλώτα, προς την Πτολεμαΐδα.

Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο μέρα – νύχτα, μέχρι , όπως λένε, να ακουστούν τα αιτήματά τους, ενώνοντας τη φωνή τους με συναδέλφους τους σε πολλές περιοχές, που βρίσκονται ήδη στο δρόμο από το προηγούμενο διάστημα.

Η λίστα των αιτημάτων των αγροτών είναι κοινή σε όλη τη χώρα, με πρώτο ζήτημα το αυξημένο κόστος της ενέργειας, που οδηγοί όπως λένε πολλόυς να εγκαταλείπουν καλλιέργειες και κοπάδια, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν. Στην Εορδαία και το Αμύνταιο, οι κλιματικές συνθήκες που αλλάζουν ραγδαία έχουν επιφέρει πολλά προβλήματα και ζημιές, δηλώνουν όμως πως υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Από το μπλόκο του Φιλώτα, οι αγρότες απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους τους να στηρίξουν τα μπλόκα και τις διαμαρτυρίες, ενώ ζητούν από τους πολίτες να κατανοήσουν την “κραυγή αγωνίας” των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Σκάλα Λακωνίας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής

“Δίνουμε αγώνα επιβίωσης”, φώναξαν απ’ την γέφυρα του Ευρώτα, στη Σκάλα Λακωνίας, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Με αφορμή τα προβλήματα – όπως λένε – που αντιμετωπίζουν, αγρότες και κτηνοτρόφοι του εκεί συλλόγου, πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Τρίτης, 31 Ιανουαρίου 2023, παράσταση διαμαρτυρίας. Ζήτησαν να υπάρξουν άμεσες αποζημιώσεις στις ζημιές που, λένε, ότι υπέστησαν, απ’ τις πλημμύρες του τελευταίου καιρικού φαινομένου, ενώ βάζουν στις διεκδικήσεις τους και άλλα αιτήματα.

Αναφέρουν ότι πλήττονται απ’ το κόστος παραγωγής, απ’ το ενεργειακό και απ’ το κόστος στο επαγγελματικό πετρέλαιο κίνησης. Φυσικά, έβαλαν και άλλα θέματα, που έχουν να κάνουν με το ΦΠΑ, με τον ΕΛΓΑ, με τις αποζημιώσεις, με τις ενισχύσεις κλπ.

Πηγή: ERTNews (1,2,3)