Στο μπλόκο της Νίκαιας την Παρασκευή 8/2 ο Bαγγ. Μπούτας

Στο μπλόκο της Νίκαιας την Παρασκευή 8/2 ο Bαγγ. Μπούτας
-Διαφήμιση-
Με νέα τρακτέρ που έφτασαν την Παρασκευή 8/2 το μεσημέρι από τη Φαλάνη και τον Αμπελώνα Λάρισας, ενισχύθηκε το μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο το Σάββατο 9/2 μετέφερε την αγροτική κινητοποίηση στην περιοχή των Τεμπών.

Όπως είναι γνωστό και στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα τους, οι Θεσσαλοί αγρότες με 50 περίπου τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα αναχώρησαν στις 12 και έκλεισαν για περίπου δύο ώρες και τα δύο ρεύματα του αυτοκινητόδρομου, πριν τις σήραγγες των Τεμπών.

Επίσης το απόγευμα του Σαββάτου οι αγρότες απέκλεισαν την πρώτη έξοδο της Ε.Ο. Αθήνας, για Λάρισα, στο ύψος του Μπλόκου. Παράλληλα, επιμένουν σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων για τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Επίσκεψη Βαγγ. Μπούτα

Στο μεταξύ αιφνιδιαστική επίσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας πραγματοποίησε την Παρασκευή 8/2 το απόγευμα ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, τονώνοντας το ηθικό των συναδέλφων του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής είναι ο μεγάλος «απών» από τις φετινές κινητοποιήσεις, καθώς τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει δεν του επιτρέπουν να είναι στην θέση του καθοδηγητή, μετά και τον πολύ βαρύ τραυματισμό του σε ατύχημα που είχε με το τρακτέρ του την ώρα της δουλειάς.  Ο ίδιος παρότρυνε τους αγρότες να συνεχίσουν την μάχη, διότι «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και κάλεσε εκείνος που βρίσκονται στα χωριά έστω και τώρα να ενισχύσουν τα μπλόκα με την παρουσία τους. Συγκινημένος κι εκείνος είπε: “Ολο αυτό το διάστημα μου λείψατε πολύ, όπως μου λείπει και η καθημερινή παρουσία μου εδώ στο μπλόκο.”

Αναφερόμενος στην απόφαση για το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθήνας –  Θεσσαλονίκης στο ύψος των σηράγγων των Τεμπών, το μεσημέρι του  Σαββάτου τόνισε: “Και τα Τέμπη θα κλείσουμε και ό,τι άλλο χρειαστεί θα κάνουμε γα ν’ αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση.

Παλιότερα πήγαμε με τρακτέρ μέχρι την Αθήνα. Το αγροτικό κίνημα έχει μεγάλη πείρα και πρέπει συνεχώς να την αξιοποιούμε.” Κι απαντώντας σε κείνους που κατηγορούν τους αγρότες ότι κλείνοντας τους δρόμους πλήττουν άλλες “κοινωνικές ομάδες”,  επεσήμανε: “Οι αγρότες δε θέλουμε να έλθουμε σε αντίθεση κι αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμπαραταχθούν στον αγώνα μας κι είναι πολύ σημαντικό το κύμα εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται.

Στον αγώνα μάς βγάζουν τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που μας δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η ΚΑΠ της ΕΕ και στα μπλόκα και στο κλείσιμο των δρόμων μάς σπρώχνει η κυβερνητική άρνηση να δώσει τις λύσεις που ζητάμε. Αν, λοιπόν, υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις – ο κάθε αγώνας έχει επιπτώσεις – φταίχτης είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της.”

Για τους ισχυρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης,  Στ. Αραχωβίτη, ότι  η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τα αγροτικά αιτήματα, είπε: “Ο υπουργός λέει, συνειδητά, ψέματα. Ας μας πει συγκεκριμένα, ποιό από τα αιτήματά μας έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση; Το αφορολόγητο πετρέλαιο και τη μείωση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα; Τις κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα και την αντιμετώπιση του αίσχους των “ανοιχτών” τιμών;

Την κατάργηση της φορολόγησης με τεκμήρια διαβίωσης και τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με αύξηση των αγροτικών συντάξεων; Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη χρηματοδότησή του από το κράτος για να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών; Την προστασία των σπιτιών και των χωραφιών  από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις για τα “κόκκινα” δάνεια; Την κατάργηση των “αγροτοδικείων”; Τίποτα από αυτά και από όλα τα άλλα αιτήματα που είναι τα ίδια από το 2016,  δεν έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση.»

Σε ό,τι αφορά, τις κατηγόριες του υπουργού πως οι αγρότες δεν θέλουν συνάντηση με την κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Ας τ’ αφήσει τα σάπια ο υπουργός. Αυτός δεν είπε ότι είναι αναρμόδιος για πολλά από τα αιτήματά μας; Γιατί, λοιπόν, να τον ξανασυναντήσουμε; Ζητήσαμε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών για να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Οπως παλιότερα είχαμε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Γιατί το αρνείται τώρα η κυβέρνηση; Ο κ. Δραγασάκης, που καθημερινά συναντιέται με τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους για τα δικά τους αιτήματα, δεν έχει λίγη ώρα να δει τους αγρότες;»

Στήριξη

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου νομού Λάρισας εκφράζει «την συμπαράσταση του στην αγωνιζόμενη αγροτιά και απαιτεί να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτικών στελεχών για τον αγώνα τους».