Ν. Μπακογιάννη καταγγέλλει αποτυχία εξωδικαστικού μηχανισμού

Ν. Μπακογιάννη καταγγέλλει αποτυχία εξωδικαστικού μηχανισμού

Εντείνει την κριτική της σε όλα τα μέτωπα, η Νέα Δημοκρατία, με  στόχο, να καταδείξει τυχόν αδυναμίες της κυβέρνησης στα καθημερινά θέματα και κυρίως σε οικονομία, ανάπτυξη, ασφαλιστικό, φορολογικό, αγροτικό, επιχειρηματικό. Για πλήρη αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, έκανε λόγο η τομεάρχης Οικονομίας κι Ανάπτυξης, βουλευτής Α΄Αθηνών και πρώην υπουργός της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι ένα χρόνο μετά, την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο θεσμός έχει αποτύχει παταγωδώς.

Ειδικότερα, η ίδια υποστηρίζει πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί με πολύ αργούς ρυθμούς κι από τις 27 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από επιχειρήσεις και τις 7 χιλιάδες από ελεύθερους επαγγελματίες,  700 μόνον κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την αίτηση και μόλις 23 να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Υποστηρίζει πως η κυβέρνηση μοίρασε φρούδες ελπίδες σε πολίτες, για «δήθεν σεισάχθεια και κούρεμα δανείων, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες αγωνιούν για τη ρύθμιση χρεών, αλλά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, μόνο εξωδικαστικός δεν είναι. Η κ.Μπακογιάννη εμμένει στην αρχική της τοποθέτηση, όπως ήταν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το διάστημα που ήταν σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική διαδικασία για το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Σημειώνει ότι απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ, για γρήγορη, αυτοματοποιημένη, ηλεκτρονική, εξωδικαστική διαδικασία και τονίζει πως το εν λόγω νομοθέτημα δε λύνει το πρόβλημα, τη στιγμή που η αγορά είναι ταλαιπωρημένη, υπάρχουν δυσχέρειες στις διαπραγματεύσεις των οφειλετών και υπάρχουν αργοί ρυθμοί, διαρκή προγράμματα και αποτρεπτικά κριτήρια, που αποθαρρύνουν την ένταξη επιχειρήσεων. «Πρόκειται για άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την οικονομία. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται  για άλλη μία φορά ανίκανη να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που παλεύουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να σταθούν όρθιες», κατέληξε.