Ν. Μωραΐτης: «Πουλάτε στους αγρότες, φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

Ν. Μωραΐτης: «Πουλάτε στους αγρότες, φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

Την οργή και αγανάκτηση των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας που καταστράφηκαν έως και 100% οι καλλιέργειές τους, μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ότι «η κυβέρνηση τάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους αγρότες».

Ο κ. Μωραΐτης στην πρωτολογία του αναφέρθηκε στις ζημιές, που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στην Ηλεία εξαιτίας των πλημμυρών σε Ανδραβίδα, Κυλλήνη, Ωλένη κ.ά. και ζήτησε να υπάρξει αποζημίωση στο 100%. Υποστήριξε ότι επειδή πολλά από τα προϊόντα ήταν στις αποθήκες και καταστράφηκαν μέσα σε αυτές, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει τα ίδια σε ό, τι αφορά στον ΕΛΓΑ για ένα “χαράτσι”, που δεν καλύπτει αποζημιώσεις σε πάρα πολλά προϊόντα, ενώ οι αγρότες το πληρώνουν. 

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι ο ίδιος μετέβη στην περιοχή για να έχει εικόνα και σημείωσε ότι θα ακολουθηθεί το κανονιστικό πλαίσιο, για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και όπου προβλέπονται, από τα ΠΣΕΑ αν στοιχειοθετείται φάκελος. Σημείωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα καθώς υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε μια περιοχή που έχει οργανωμένη γεωργία και μάλιστα και θερμοκηπιακές καλλιέργειες που καταστράφηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο 100%, με ει δυνατόν πρόβλεψη, που αφορά στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Μωραΐτης κατηγόρησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην δευτερολογία του ότι τώρα οι αγρότες με αυτή την απάντησή του θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο καθώς υπάρχουν παραδείγματα, όπως των αγροτών της Άρτας, που αναζητούσαν αποζημίωση εδώ και ενάμιση χρόνο.

Είπε μάλιστα ότι κοροϊδεύει τους αγρότες, διότι σε κείμενο που υποτίθεται πως προβλέπει αποζημίωση λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς σε απάντηση, που έδωσε κοινοτικός επίτροπος προς ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, οι ζημιές  θα πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο οικονομικό, για να ενεργοποιηθεί αυτό το ταμείο και ότι «πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες…».  Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε να υπάρξει αναστολή για την πληρωμή σε ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ και δημοτικά τέλη, στους κατοίκους που επλήγησαν στην Ηλεία και γενικότερα όπου υπήρχαν καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η ελληνική κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κοινοτικό προϋπολογισμό για τη Γεωργία και τόνισε ότι η χώρα μας θα έχανε πολύ σημαντικούς πόρους κάθε χρόνο αν δεν ανήκε σε αυτήν ενώ υποστήριξε πως εξετάζονται όλες οι δυνατότητες για τον αν μπορεί να υποβληθεί συνολικός φάκελος,  καθώς η μισή Ελλάδα έχει υποστεί ζημιές από φυσικά φαινόμενα.
 
Άννα Στεργίου