Να ανοίξουν οι αγορές χωρίς μεσάζοντες ζητούν οι αλιείς των λιμνοθαλασσών

«Ο κορωνοϊός μάς πέτυχε όταν είχαμε ανοιχτές τις πόρτες για να γίνει εισόδευση των ψαριών από τη θάλασσα στη λίμνη. Τα ψάρια, όμως, από τις τάφρους διαχείμασης (τα κεφάλια) δεν πουλήθηκαν, γιατί οι αγορές και οι σκάλες έκλεισαν και τα αφήσαμε στη λίμνη», περιγράφει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, Γιώργος Γκίλης, αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία τις μέχρι τώρα συνέπειες της καραντίνας επικεντρώνουν στο μέλλον.

Το μπλε καβούρι που εξάγεται σε Κίνα, Ισπανία και Ιταλία προωθείται μέσω εμπόρων και ήδη άρχισε να εμφανίζεται στις πόρτες. Περιμένουν τις εμπορικές πτήσεις, να ανοίξουν στην ουσία οι αγορές. Συνεχίζοντας το ημερολόγιο των αλιευμάτων, λέει πως το κεφάλι πέφτει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη και η αθερίνα, που η εποχή της είναι τον Οκτώβρη, κατευθύνεται κατά 90% στην Ιταλία.

Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών Ελλάδας «Στέλιος Μπαλάσης», καταθέτει ότι όλοι οι συνάδελφοί του από τις λιμνοθάλασσες έκαναν Πάσχα με 100 ευρώ. Σημειώνει ότι οι συνάδελφοί του στην Ομοσπονδία αγωνίζονται για το 800άρι, καθώς συμπεριλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ ως μέλη συνεταιρισμών.

Προσθέτει ότι προβληματίζονται γιατί «στις λιμνοθάλασσες βγάζουμε όλοι ταυτόχρονα το ίδιο προϊόν και είναι λογικό να πέσει η τιμή. Ενδεχομένως τότε να χρειαστούμε στήριξη για να επιβιώσουμε». Ως θετικό αποτέλεσμα της καραντίνας αναφέρει ότι μπήκε περισσότερος γόνος στις λιμνοθάλασσες -τσιπούρα και κεφάλι-, γιατί υπήρχε απαγόρευση στα πλωτά μέσα και ψάρευαν μόνο λίγες ανεμότρατες στα ανοιχτά.

Ψάρι στον λαό

Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που έγινε με Τμήματα Αλιείας της ΠΑΜ-Θ, τον Φορέα Διαχείρισης, το ΙΝΑΛΕ, τον Αγροτικό Αλιευτικό Συνεταιρισμό Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής, οι αλιείς κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις.

Ο κ. Γκίλης πρότεινε τη διάθεση αλιευμάτων σε καταναλωτές με το άνοιγμα των αγορών χωρίς μεσάζοντες, εξηγώντας πως ταυτόχρονα θα είναι μια ευκαιρία να διαφημιστούν τα ψάρια των λιμνοθαλασσών που τρέφονται από τη λίμνη και είναι καθαρά. «Έχει ψάρια της αλμύρας, τσιπούρα, λαβράκι, αθερίνα, έχει υφάλμυρα όπως το χέλι, το γριβάδι, ο κέφαλος, βγάζουμε αβγοτάραχο» περιγράφει, τονίζοντας πως πρόκειται για καλό και φθηνό ψάρι.

Εξηγεί ότι πουλούν χονδρικής 2,20 ευρώ/κιλό και την περίοδο που δεν κινούνται στην ελληνική αγορά φεύγουν στην Αλβανία και στην Ιταλία με 0,80 ευρώ, τα β’ και γ’ κατηγορίας. Προσθέτει ότι τα ψάρια τους καταναλώνονται από τα Γιάννενα μέχρι την Πάτρα.

«Πουλάμε αβγοτάραχο και κεφάλια στο Αιτωλικό που έχει τέσσερις λιμνοθάλασσες», αναφέρει προς επίρρωση της άριστης ποιότητας. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοί του. Η τσιπούρα του Μεσολογγίου τον Νοέμβρη πωλείται χονδρική 6 ευρώ στον έμπορο γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε από το Τμήμα Αλιείας Καβάλας ότι δεν μπορούν ως Σύνδεσμος να πουλούν λιανική, αλλά εκείνος αντιπρότεινε να δέχονται παραγγελίες έχοντας ορίσει ημερομηνία της δράσης στο διαδίκτυο και να πουλούν delivery σε φελιζόλ έως πέντε κιλά ψάρια.