Να επισπεύσει ο ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις των πληγέντων του Ρεθύμνου από την πυρκαγιά του 2022, ζητάει ο Χρ. Τριαντόπουλος

Την επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων του Δήμου Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο, από την καταστροφική πυρκαγιά του 2022, ζήτησε με έγγραφο του προς τον ΕΛΓΑ, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ως αρμόδιος υφυπουργός για το Ταμείο Αρωγής, ο κ. Τριαντόπουλος ζητάει από τον ΕΛΓΑ να παραδώσει τα πορίσματα του και να προχωρήσει σε τελικούς ελέγχους, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για το θέμα των αποζημιώσεων, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, είχε πραγματοποιήσει κοινή επίσκεψη με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη στο γραφείο του κ. Τριαντόπουλου, καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα η προκαταβολή των πληγέντων της Τοπικής Κοινότητας Ροδακίνου και η εξόφληση των κατοίκων των οικισμών Αγίας Γαλήνης, Μελάμπων, Κρύας Βρύσης, Σακτουρίων και Ορνές, οι οποίοι έχουν πάρει προκαταβολή και έχουν προχωρήσει στην ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου αλλά εκκρεμεί ο τελικός έλεγχος από τον ΕΛΓΑ.

Επίσης, ο δήμαρχος είχε στείλει και σχετική επιστολή προς τον κ. Τριαντόπουλο στην οποία ανέφερε αναλυτικά τις εκκρεμότητες σχετικά με τις αποζημιώσεις. Με την κοινοποίηση του εγγράφου του υφυπουργού στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση του και ευχαρίστησε θερμά τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, καθώς και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων.

Εξάλλου, από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ της Δημοτικής Ενότητας Θερίσου στα Χανιά, γίνεται γνωστό ότι έγινε αναγγελία ζημιάς από ανεμοθύελλα στις 24/04/2024. Οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες ζημιώθηκαν, παρακαλούνται να προσέλθουν στα γραφεία της ΔΕ Θερίσου (πρώην δημαρχείο, Βαμβακόπουλο) για να δηλώσουν τη ζημιά τους. Δηλώσεις ζημιάς θα γίνονται δεκτές έως και τις 09/05/2024. Η δήλωση αφορά και στις ενότητες Χανίων, Νέας Κυδωνίας και Ελ. Βενιζέλου και πέραν της ημερομηνίας αυτής, καμία δήλωση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, δεν θα γίνεται δεκτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ