«Ναι μεν… αλλά» για τα καπνά της Πιερίας

Μπορεί φέτος να υπήρξε μια ισχυρή ανοδική τάση σε ό,τι αφορά τις τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η ζήτηση να ήταν αυξημένη και να απορροφήθηκαν όλες οι ποσότητες και οι τιμές να σκόρπισαν χαμόγελα στους παραγωγούς, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η καλλιέργεια του καπνού, τουλάχιστον στην Πιερία, δυστυχώς σβήνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον νομό και στις δύο μεγάλες καπνοπαραγωγικές περιοχές ποικιλίας Κατερίνης, στην Κονταριώτισσα και στον Άγιο Σπυρίδωνα, από τους 1.200 τόνους που ήταν η ετήσια παραγωγή καπνού έφτασε μετά από δύο δεκαετίες περίπου στους 300 τόνους, με τα στρέμματα να μην ξεπερνούν τα 500. Αυτό τονίζει ο καπνοπαραγωγός και εκπρόσωπος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Κωνσταντίνος Ζκάγιας.

Όπως λέει, ακόμη δεν έχει τελειώσει η εμπορική περίοδος και δεν έχουν ολοκληρώσει τις παραλαβές από τις εταιρείες για να δώσει τον φετινό όγκο παραγωγής, ωστόσο, τον εκτιμά περίπου στους 300 τόνους, με τις τιμές να φτάνουν φέτος τα 5,15-5,25 ευρώ το κιλό για την ανώτερη ποιότητα, από τα 4,50-4,70 πέρσι.

«Τα τρία εργοστάσια, Μισιριάν, ΣΕΚΕ και ΣΟΚΟΤΑΠ, απορρόφησαν όλες τις ποσότητες, ενώ τώρα αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει δραματική μείωση των καπνών», κατέληξε ο κ. Ζκάγιας.

Αν και οι τιμές ήταν πολύ καλές, φαίνεται πως ο καπνός χωρίς την επιδότηση δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, ενώ για τη φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια ευθύνονται τόσο η έλλειψη εργατικών χεριών, όσο και το κόστος των εισροών που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αποτρέποντας τους νέους αγρότες να ασχοληθούν με τον καπνό, παρά τις υψηλές τιμές που δίνει σήμερα το προϊόν.