Τα νέα διόδια Καβάλας «καίνε» τη μεταφορά εμπορευμάτων

diodia-kavala

Το ξεκίνημα των εργασιών κατασκευής μετωπικού σταθμού διοδίων στην παράκαμψη Καβάλας, στην Άσπρη Άμμο, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του δήμου και η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, έδωσε εντολή έκδοσης διαταγής προσωρινής αναστολής εργασιών προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε τον περασμένο Ιούλη.

Ο αγώνας κατά της κατασκευής διοδίων προκάλεσε τη συμβολική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο σημείο κατασκευής του νέου σταθμού, την περασμένη εβδομάδα.

Διπλασιασμός

Ο Ηλίας Ιωαννίδης διαθέτει μεταφορική εταιρία στο Χαλκερό, ανατολικά της Καβάλας, όπου βρίσκονται αποθήκες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες. «Κατασκευάζονται διόδια μετά το Χαλκερό και ταυτόχρονα στην Ασπροβάλτα. Ήδη υπάρχουν τα μετωπικά στη Μουσθένη και τον Λαγκαδά, επομένως το κόστος διέλευσης θα διπλασιαστεί».

Εξηγώντας ότι απαγορεύεται στα φορτηγά να χρησιμοποιούν άλλους δρόμους πλην της Εγνατίας, προσθέτει ότι η αύξηση του κόστους μεταφοράς λόγω νέων διοδίων θα μετακυλήσει στον καταναλωτή, καθώς σε καθημερινή βάση πηγαινοέρχονται από το Χαλκερό σε Κρηνίδες, Ελευθερούπολη. «Είναι αδιανόητο ότι κάποιοι αποφάσισαν τη λειτουργία διοδίων στο συγκεκριμένο σημείο, βλάπτοντας την περιοχή, την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής. Μεταφέρουμε ευπαθή προϊόντα, ανάμεσά τους και αγροτικά, που πρέπει να βρίσκονται στον παραλήπτη την επόμενη μέρα».

Ως προς την αναλογική χιλιομετρική χρέωση με το σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων, ο κ. Ιωαννίδης σχολιάζει ότι δεν είναι βέβαιο πως θα είναι ωφελιμότερη για όσους κινούνται διαρκώς, όπως τα επαγγελματικής χρήσης οχήματα. «Κάποιοι δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν και θα κλείσουν. Υπάρχει σχεδιασμός να συγκεντρωθεί η εμπορική δραστηριότητα στα μεγάλα καταστήματα», υποστηρίζει.

Υπεραμύνεται της κινητοποίησης, όχι μόνο φορέων, αλλά και πολιτών, ως μόνη διέξοδο. Εξάλλου, τα ΙΧ είτε θα πληρώνουν διόδια είτε θα διέρχονται από την πόλη, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση, ειδικά την τουριστική περίοδο.