Νέα εποχή για το βαμβάκι στην περιοχή Ναυπακτίας-Μεσολλογγίου

Νέα δυναμική στην καλλιέργεια βάμβακος στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας αναμένεται να προσδώσει η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ένωση» και η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου ΑΒΕΕ.

Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της οργάνωσης, προβλέπει την ίδρυση κοινής ανώνυμης εταιρείας με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ, στην οποία θα συμμετέχουν με ποσοστό 60% η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και με 40% ο συνεταιρισμός. Το νέο σχήμα θα έχει ως βασικό αντικείμενο τον κλάδο του βάμβακος και, πιο συγκεκριμένα, θα αναλάβει τη διαχείριση της εκκοκκιστικής μονάδας του συνεταιρισμού μέσω σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, Κώστας Υφαντής, «στόχος είναι να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα τελικού προϊόντος και να αναπτυχθεί η εμπορική εκμετάλλευση βάμβακος και βαμβακόσπορου τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού».

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα προωθηθούν νέες τεχνολογίες καλλιέργειας, θα παρέχεται διαρκής εκπαίδευση των παραγωγών, ενώ θα υιοθετηθούν και πρότυπα ποιότητας με διεθνή αναγνώριση.

Αυξημένες πιστώσεις και συμβολαιακή

Πέρα από την πλήρη τεχνική υποστήριξη, οι αγρότες θα μπορούν, όπως υπογραμμίζει ο κ. Υφαντής, να επωφεληθούν από μεγαλύτερες δυνατότητες πιστώσεων, αλλά και από τη συμβολαιακή τραπεζική, την οποία σκοπεύει να εφαρμόσει η νέα εταιρεία. «Στο τέλος της ημέρας, θα απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές για το προϊόν τους», σημειώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, προσθέτοντας ότι η συνολική παραγωγή βάμβακος της περιοχής θα τονωθεί σημαντικά, καθώς εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης, που θα προωθήσει το νέο σχήμα, θα είναι και η στροφή στην καλλιέργεια ποιοτικών ποικιλιών «με τεχνικές καλλιέργειας και χειρισμού, που στόχο θα έχουν την ποσοτική, αλλά και ποιοτική βελτιστοποίηση».

Ο κ. Υφαντής υπογραμμίζει ότι η στρατηγική συνεργασία με την Κλωστοϋφαντουργία Ναύπακτου θα είναι επωφελής για τον συνεταιρισμό, καθώς, πέραν της συμμετοχής του στα κέρδη της νέας εταιρείας, θα εξασφαλίσει έσοδα από την ενοικίαση όλων των εγκαταστάσεων του εκκοκκιστηρίου, θα αποκτήσει έμμεση πρόσβαση σε χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του και θα ενισχύσει τη λειτουργία των εμπορικών του καταστημάτων με τη διάθεση αγροτικών εφοδίων στους συνεργαζόμενους παραγωγούς».

Επιπλέον, θα ενισχύσει τις δυνατότητές του «να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης προς όλους τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας στη διατήρηση και στην περαιτέρω ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας της περιοχής, δίνοντας προσοδοφόρο διέξοδο στον νέο βαμβακοπαραγωγό».

Καθετοποίηση της παραγωγής

Το εκκοκκιστήριο του ΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας απορρόφησε πέρυσι περί τους 4.500 τόνους βάμβακος, ενώ η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 15.000 τόνους. Σημαντικό μέρος της παραγωγής θα απορροφά πλέον η ίδια η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου για την τροφοδοσία της νέας μονάδας παραγωγής στις εγκαταστάσεις της στη Ναύπακτο, επιτυγχάνοντας έτσι καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και εξασφάλιση ποιοτικής πρώτης ύλης.

Με τη νέα συμφωνία, η εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία της οικογένειας Πολύχρονου ενισχύει την παρουσία της στον εκκοκκιστικό κλάδο, δεδομένου ότι ήδη ελέγχει με ποσοστό 51% την Εκκοκκιστήρια Σοφάδων ΑΕ, που συστήθηκε προ ετών με τον γνωστό Θεσσαλό εκκοκκιστή Γ. Ελευθερίου. Επιπλέον, μέσω της νέας θυγατρικής, σκοπεύει να διευρύνει την εμπορική της δραστηριότητα στην παραγωγή και εμπορία λιπασμάτων και αγροτικών εφοδίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα, που αφορούν το α’ εξάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου σε επίπεδο ομίλου ανήλθε στα 4,57 εκατ. ευρώ έναντι 7,59 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ κατέγραψε προ φόρων ζημιές 158.700 ευρώ έναντι κερδών 67.100 ευρώ έναν χρόνο πριν. Οι οικονομικές επιδόσεις ήταν εμφανώς επηρεασμένες από την κρίση που πυροδότησε στην αγορά βάμβακος και ένδυσης κατά το πρώτο μισό του 2020 η πανδημία.