Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο και αναπτύσσονται χωρίς επαρκή νομική ρύθμιση, υποστηρίζουν ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα, λέγοντας ότι η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αυτορρύθμιση των πλατφορμών κοινωνικών μέσων δεν επαρκεί πλέον.

Οι ανησυχίες ότι οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις ήταν υψηλές στην ΕΕ, ακόμη και πριν από την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή του δημοψηφίσματος του Brexit. Το 2015, η Επιτροπή δημιούργησε μια ειδική υπηρεσία, την East StratCom Task Force.

Η ομάδα εργασίας αναζητεί στο Διαδίκτυο δηλώσεις που είναι αντικειμενικά ψευδείς ή διαστρεβλωμένες και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες εκστρατείες παραπληροφόρησης.

«Η εστίαση στην ξένη παρέμβαση της Ρωσίας επικεντρώνεται στην “Παραπληροφόρηση 1.0”, την πρώτη γενιά παραπληροφόρησης. Αλλά τώρα βρισκόμαστε σε ένα νέο επίπεδο, το οποίο ονομάζουμε “Παραπληροφόρηση 2.0” και η οποία είναι πολύ πιο προηγμένη» λέει ο Fadi Quran, υπεύθυνος εκστρατείας στην πλατφόρμα αστικών δικαιωμάτων Avaaz.

www.euractiv.fr