«Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»

Ένα σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη και την ενίσχυση των νέων

«Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»

Ένα πρωτοποριακό τριετές πρόγραμμα, που σκοπό έχει τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα, υλοποιεί με πρωτοβουλία του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την καθοδήγηση του  αμερικανικού Πανεπιστημίου Rutgers και τη συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα, συνολικής επιχορήγησης σχεδόν 27,5 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ιδρύματος «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων», που έχει ως στόχο τη συμβολή στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά της χώρας μας. Στόχος του είναι η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των νέων στον αγροδιατροφικό κλάδο σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Όπως εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος στην Ελλάδα, Έφη Λαζαρίδου, το πρόγραμμα έχει τρεις βασικούς άξονες προτεραιότητας δράσης. «Είναι πρωτοβουλίες μοναδικές στο είδος τους για την Ελλάδα και στόχος είναι να βοηθήσουν στη διάχυση της γνώσης, της γρήγορης υιοθέτησης της τεχνολογίας αιχμής και στην παραγωγή καινοτομίας που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της βιομηχανίας, αλλά και της αγοράς», τονίζει.

Oι άξονες προτεραιότητας

Ο πρώτος άξονας αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από πολυεπίπεδα προγράμματα κατάρτισης, εκπαιδευτικά, mentoring, συμβουλευτικής υποστήριξης, επιχειρηματικής καθοδήγησης κ.λπ., προγράμματα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν, και προγράμματα train the trainers (εκπαίδευση εκπαιδευτών), τα οποία θα ξεκινήσουν και αυτά μέσα στο 2018. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη στήριξη της καινοτομίας, όπου θα υλοποιηθούν διάφορες δράσεις δικτύωσης και επικοινωνίας σε συνεργασία με αντίστοιχες θερμοκοιτίδες που εργάζονται, ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σε λίγο καιρό θα ενεργοποιηθεί η δράση special projects, που αφορούν τη συγχρηματοδότηση καινοτόμων σχεδίων, τα οποία αναμένεται να έχουν ένα θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα τόσο σε επίπεδο κλάδων όσο και σε επίπεδο περιοχών. Ο τρίτος άξονας είναι τα έργα υποδομών, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2019 και αφορά μελέτες σκοπιμότητας και δημιουργία θερμοκοιτίδων αγροτικής επιχειρηματικότητας, κέντρων καινοτομίας, καθώς και ανάπτυξη δικτύων συμβουλευτικής.

Οι περιοχές δραστηριοποίησης του προγράμματος είναι σήμερα η Θεσσαλία, όπου πραγματοποιήθηκαν οκτώ εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα θερινό σχολείο και 30 περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 700 νέους σε διάφορες ειδικότητες, όπως στον εναλλακτικό τουρισμό, στη μελισσοκομία, στα γεωργικά προϊόντα διατροφής, στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, στην κτηνοτροφία και στην τεχνολογία γαλακτοκομικών προϊόντων, στη βιώσιμη παραγωγή οσπρίων, στην εκτροφή αιγοπροβάτων κ.ά. Σταδιακά, το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεργάζεται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ συνολικά περίπου 100 ακαδημαϊκοί παρέχουν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις στους περισσότερους από 300 εκπαιδευόμενους στα αντικείμενα της μελισσοκομίας, των οσπρίων, των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και στα θέματα κτηνοτροφίας και γαλακτοκομίας. Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου, Μαρία Καψοκέφαλου, υπάρχουν και οι οριζόντιες δράσεις πληροφόρησης και έμφασης στο θέμα της επιχειρηματικότητας, όπου οι εκπαιδευόμενοι έρχονται σε επαφή με τις ομάδες των οικονομικών του πανεπιστημίου και εκπονούν business plan ειδικά για την επιχειρηματική ιδέα που επιθυμούν να εφαρμόσουν, έτσι ώστε να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.

Σύμφωνα με την κα Καψοκέφαλου, μέσω των δυνατοτήτων που δίνει το πρόγραμμα ενισχύονται και βελτιώνονται οι υποδομές στο πανεπιστημιακό αγρόκτημα της Κωπαΐδας, που βρίσκεται δίπλα στα εκκοκκιστήρια της Αλιάρτου και τα οποία παραχωρήθηκαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, και στο οποίο ευελπιστούν οι αγρότες να μπορούν να μαθαίνουν και να ενημερώνονται για όλες τις νέες εξελίξεις μέσα από το κέντρο μελετών και καινοτομίας, που πρόκειται να δημιουργήσει το πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, παραχωρήθηκαν και κτήρια που ανήκαν στο παλιό Λυσσιατρείο στην Αττική, με στόχο να γίνει και εκεί ένα κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας στα τρόφιμα και στη γεωργία.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και της Αμερικής ως τιμώμενης χώρας. Η ομάδα του προγράμματος παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους στοχεύει να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροδιατροφικό τομέα για τη νέα γενιά, να προετοιμάσει τους νέους για θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις τροφίμων και οικογενειακά αγροκτήματα, αλλά και το πώς θα τους υποστηρίξει, ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Τα οφέλη του προγράμματος

Από τους ωφελούμενους του συγκεκριμένου προγράμματος είναι και η ομάδα αμπελοπαραγωγών «ΑΣ Αιγές» στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Όπως αναφέρει ο 23χρονος αγρότης Λεωνίδας Κούσης, το πρόγραμμα παρέχει μια εξελιγμένη και περισσότερο πιστοποιημένη γνώση, ώστε να μπορούν να εμπορευτούν το προϊόν τους σε σωστή βάση. «Έχουμε στήριξη και σε θεωρητικό και σε πρακτικό πλαίσιο, αφού η τεχνογνωσία που μας παρέχεται είναι και στο χωράφι. Εμείς γνωρίζαμε το προϊόν ως καλλιέργεια. Τώρα κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αιτιολογείται με βάσεις και αποδείξεις», καταλήγει ο νεαρός αγρότης. Το πρόγραμμα στη συγκεκριμένη ομάδα ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου με τη συγκομιδή και θα συνεχιστεί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τον επόμενο χρόνο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν και θα γίνει το κλάδεμα των αμπελιών.

Όπως επισημαίνεται από το Πανεπιστήμιο Rutgers, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και απασχόλησης, ειδικά για τους νέους, η δυναμική αυτή όμως παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη.  Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey & Company,  ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 260.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2021.

Για συμμετοχή ή υποστήριξη του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και στα τηλέφωνα 2310 471292. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο http://generationag.org.