Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Οι παραγωγοί της Μπάρμπα Στάθης εκπαιδεύονται πάνω σε βιώσιμες πρακτικές

Την υλοποίηση ενός εξειδικευμένου προγράμματος κατάρτισης σχετικά με επίκαιρα και σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο της αγροδιατροφής πραγματοποίησε ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά σε δεκάδες συνεργαζόμενους παραγωγούς της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης. Στόχος ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων τους, αφού η κατάρτιση περιλάμβανε εκτός των θεωρητικών μαθημάτων και βιωματική μάθηση με επίσκεψη σε αγρούς.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος κατάρτισης προέκυψε μετά από διαβούλευση της εταιρείας και των παραγωγών με τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των προγραμμάτων, Δημήτρη Βολουδάκη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε σειρά πρακτικών εκπαιδεύσεων με θέματα όπως την αναγεννητική γεωργία, η οποία, όπως είπε, είναι μια ανερχόμενη τάση, συνδέεται με τη νέα ΚΑΠ και τη στρατηγική από το χωράφι στο ράφι κι έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο.

«Είναι μια ανερχόμενη τάση και ενδιέφερε και τις δύο πλευρές, οπότε έγινε και σε θεωρητικό επίπεδο εκπαίδευση, αλλά και σε πρακτικό με επίσκεψη σε αγροκτήματα και μικρές φάρμες, όπου εφαρμόζονται οι αρχές της αναγεννητικής γεωργίας. Οι παραγωγοί εκπαιδεύτηκαν, επίσης, πάνω στην ΚΑΠ και στο νέο πλαίσιό της για διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στα Οικολογικά Σχήματα», δήλωσε ο κ. Βολουδάκης.

Ακόμη ένα επίκαιρο θέμα πάνω στο οποίο εκπαιδεύτηκαν οι παραγωγοί λαχανικών ήταν η κλιματική αλλαγή και η γεωργία, οι τεχνολογίες προσαρμογής και μετριασμού των αρνητικών συνεπειών, καθώς και η γεωργία άνθρακα. «Η ενότητα αυτή είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δόθηκε έμφαση στο πώς αντιλαμβάνονται ο ίδιοι οι παραγωγοί την κλιματική αλλαγή στα χωράφια τους, στα φυτά τους και συζητήσαμε προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων», πρόσθεσε ο κ. Βολουδάκης.

Καλλιεργητικές περιοχές

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις κύριες καλλιεργητικές περιοχές της εταιρείας, όπως στο Αμύνταιο Φλώρινας, στη Χάλκη Λάρισας, στην Απολλωνία Θεσσαλονίκης, το Κιλκίς και στα Γιαννιτσά Πέλλας».

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός προσφέρει υπηρεσίες κατάρτισης προς τους γεωπόνους των παραγωγών της Μπάρμπα Στάθης από το 2020-2021. Φέτος, ωστόσο, ήταν η πρώτη χρονιά που υλοποιήθηκε και για τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, μεταφέροντας τεχνογνωσία από πανεπιστήμια και στελέχη της αγοράς.