Σχεδόν δύο μήνες μετά το πέρας της προθεσμίας που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία υπέβαλε επιτέλους το εθνικό στρατηγικό της σχέδιο για την ΚΑΠ. Ωστόσο, το τελικό κείμενο έρχεται χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις μετά την πρόσφατη αλλαγή σκυτάλης στην κυβέρνηση της Γερμανίας, απλοποιώντας αρκετά την κατάσταση.

Κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Τζεμ Οζντεμίρ ανακοίνωσε ότι θα παρέδιδε άμεσα το στρατηγικό σχέδιο της χώρας στον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Έκτοτε, το πλήρες έγγραφο έχει δημοσιευτεί από το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της σχετικής εθνικής νομοθεσίας, είχε ήδη πραγματοποιηθεί υπό την προκάτοχο του Τζεμ Οζντεμίρ, τη συντηρητική υπουργό Τζούλια Κλόκνερ.

Όπως παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο πρώτος, το τελικό προϊόν δεν ήταν αυτό που θα επιθυμούσε ιδανικά. «Όσον αφορά την επιβράβευση των δημόσιων υπηρεσιών [των αγροτών], η νέα αφετηρία για τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ θα μπορούσε να ήταν πιο τολμηρή», επεσήμανε.

www.euractiv.com