Νέα μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο – Κίνδυνος για το δάσος της Δαδιάς

Στις παρυφές του δάσους της Δαδιάς, ενός από τους πιο πλούσιους βιότοπους χλωρίδας και πανίδας στην Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά, η οποία σήμανε συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, αυτήν τη στιγμή δεν κινδευνεύει ο πυρήνας του δάσους, ωστόσο, οι άνεμοι που φυσούν στην περιοχή είναι αρκετά ισχυροί, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση που αλλάξει η φορά τους και δεν τεθεί άμεσα υπό έλεγχο η φωτιάο κίνδυνος για το βιότοπο να είναι πολύ μεγάλος.

 

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές στην περιοχή και μαζί με συνεργεία του δήμου δίνουν μεγάλο αγώνα, για να περιοριστεί η πυρκαγιά και να μην μπει στον πυρήνα του δάσους. Η φωτιά βρίσκεται πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές, ωστόσο, καίει μέρος του συμπλέγματος του δάσους της Δαδιάς. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε σύντομα να περιορίσουμε την πυρκαγιά», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Καλακίκος.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 11:30 της Πέμπτης 1ης Οκτωβρίου και αυτήν τη στιγμή καίει σε δύο μέτωπα στην περιοχή της Λευκίμμης, τα οποία βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, ήταν πολύ μεγάλη. Στην περιοχή επιχειρούν 26 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Το έργο τους συνεπικουρούν υδροφόρες του δήμου αλλά και του στρατού.

Να σημειωθεί ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ μεγάλη η καταστροφή που προκλήθηκε στο δασικό πλούτο του νομού Έβρου από τις πυρκαγιές, αφού έχουν ξεσπάσει τουλάχιστον δέκα μεγάλες φωτιές.    

Πηγή: ethnos.gr