Με τη νέα οριοθέτηση η πρόσκληση της Εξισωτικής Αποζημίωσης 2019

Με τη νέα οριοθέτηση η πρόσκληση της Εξισωτικής Αποζημίωσης 2019
  • Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Στα 12,5 ευρώ/στρέμμα το ύψος ενίσχυσης για το Υπομέτρο 13.1, και στα 8,1 ευρώ/στρέμμα για τα υπομέτρα 13.2 και 13.3

Σε εφαρμογή τίθεται η νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, καθώς εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι θα ισχύσει με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης για το έτος 2019, η οποία και αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Η νέα οριοθέτηση υπάγεται στην έγκριση της τέταρτης κατά σειρά τροποποίησης του ελληνικού ΠΑΑ 2014-2020. Σύμφωνα με την τροποποίηση, προσαρμόζεται το Υπομέτρο 13.2 «Ενισχύσεις σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα» στη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα, εκτός των ορεινών και, παράλληλα, εισάγεται στο πρόγραμμα η Δράση 13.3 «Ενισχύσεις σε περιοχές που υπόκεινται σε ειδικά μειονεκτήματα», με κριτήρια τη νησιωτικότητα και τη μεθοριακότητα των περιοχών.

Οι ορεινές περιοχές καταλαμβάνουν το 61% της συνολικής έκτασης της χώρας και το 64% της έκτασης των αγροτικών περιοχών. Σύμφωνα με τη νέα οριοθέτηση, η γεωργική έκταση στις περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, εκτός των ορεινών, καταλαμβάνουν το 8,37% της συνολικής έκτασης της χώρας και το 22,42% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (όταν μέχρι πρότινος καταλάμβαναν το 19% της συνολικής έκτασης και το 21% της έκτασης των αγροτικών περιοχών). Τέλος, μετά τη νέα οριοθέτηση των φυσικών περιοχών, η γεωργική έκταση στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα καταλαμβάνουν το 1,54% της συνολικής έκτασης της χώρας και το 4,14% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης.

Μεταβατική περίοδος

Μετά το πρώτο έτος εφαρμογής (2019) της νέας οριοθέτησης, αλλά και της φθίνουσας ενίσχυσης των περιοχών που πλέον δεν υπόκεινται σε φυσικά μειονεκτήματα, θα επανεκτιμηθεί το ύψος του προϋπολογισμού, αλλά και οι εκτάσεις που θα προσεγγιστούν μέσω των υπομέτρων 13.2 και 13.3.

Σύμφωνα, πάντως, με το ΥΠΑΑΤ, οι πόροι που θα απαιτηθούν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών απαιτήσεων του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα ή και ακόμη υψηλότερα, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των περιοχών που χάνουν τον χαρακτηρισμό τους και δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης έως το 2020.

Ύψος ενισχύσεων

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το Υπομέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές», το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στα 12,5 ευρώ/στρέμμα, όπως ακριβώς και πέρσι.

Όσον αφορά το Υπομέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών», σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι των γεωργικών εκτάσεων των περιοχών που δεν ανήκουν πλέον στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, σύμφωνα με τη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενίσχυση για τα έτη εφαρμογής 2019 και 2020.

Βάσει της νέας οριοθέτησης και της σχετικής μελέτης, η ετήσια ενίσχυση για τις εκτάσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς θα ανέρχεται στα 8,1 ευρώ/στρέμμα. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος ενίσχυσης είχε οριστεί πέρσι στα 9,5 ευρώ/στρέμμα.

Τέλος, με την εισαγωγή του Υπομέτρου 13.3 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα», η ενίσχυση χορηγείται, προκειμένου να αποζημιωθούν οι γεωργοί για το σύνολο των πρόσθετων δαπανών και την απώλεια εισοδήματος, που σχετίζονται με μειονεκτήματα της γεωργικής παραγωγής στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, σε σύγκριση με περιοχές που δεν πλήττονται από τα σχετικά μειονεκτήματα.

Βάσει της σχετικής μελέτης η ετήσια ενίσχυση, για τις εκτάσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα, θα ανέρχεται στα 8,1 ευρώ/στρέμμα.

Σημειώνεται πως ως περιοχές με ειδικούς περιορισμούς οριοθετήθηκαν:

  • Οι Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες της Θράκης.
  • Οι Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες που βρίσκονται σε εγγύτητα με τα χερσαία σύνορα της χώρας.
  • Οι Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες των μικρών νησιών, οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται ως ορεινές ή υποκείμενες σε άλλους φυσικούς περιορισμούς.