Νέες επενδύσεις στις γραμμές παραγωγής και στη φάρμα Campus από Εβροφάρμα

Η μικρή έκθεση στην εστίαση βοήθησε την εταιρεία να κρατήσει τα μεγέθη της το 2020

Eπενδύσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, αλλά και των υποδομών της πρωτοποριακής φάρμας που λειτουργεί μέσω της θυγατρικής Campus «τρέχει» αυτό το διάστημα η Eβροφάρμα.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της θρακιώτικης γαλακτοβιομηχανίας, Θανάσης Παπαζηλάκης, το επενδυτικό σχέδιο που ξεκίνησε να υλοποιείται από πέρυσι αφορά την επέκταση της γραμμής παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού και την αύξηση δυναμικότητας των γραμμών εμφιάλωσης για κεφίρ, αριάννι και γάλα σε φιάλη PET. Παράλληλα, πραγματοποιείται εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής τυριού, ενώ περίπου 1 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην περαιτέρω ανάπτυξη συστημάτων ευζωίας, προληπτικής κτηνιατρικής, καθώς και στην επέκταση των χώρων της Campus.

Η τελευταία, ως γνωστόν, συμμετέχει με ποσοστό 20% στην Αλμαρώ ΙΚΕ, το ιδιότυπο «cluster κτηνοτρόφων» από τη Μέστη Αλεξανδρούπολης το οποίο, με τη στήριξη της Εβροφάρμας, προχώρησε στην απόκτηση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Ο εν λόγω εξοπλισμός οδήγησε στην αναβάθμιση της ποιότητας των ενσιρωμένων ζωοτροφών αφού καθιστά δυνατή τη μέτρηση και ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους κατά τη διαδικασία της συγκομιδής. Όπως τονίζει ο κ. Παπαζηλάκης, μέσω της επένδυσης αυτής, το συνεργατικό σχήμα «κατάφερε να βελτιώσει τη μετατρεψιμότητα των ζωοτροφών, με συνέπεια αφενός τη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και αφετέρου τη μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής».

Aγελαδοτροφία δίχως σόγια

Ο επιχειρηματίας μιλάει με υπερηφάνεια για ένα ακόμα πρόγραμμα που «τρέχει» η Εβροφάρμα σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και το οποίο αφορά την αντικατάσταση της σόγιας στην διατροφή των ζώων με άλλες πρωτεϊνούχες ύλες (π.χ. βαμβακόσπορο, μηδική, πίτουρα καλαμποκιού και σιταριού κ.λπ.). «Πλέον αποδεικνύεται και με αριθμούς ότι η σόγια μπορεί να αντικατασταθεί στη διατροφή των αγελάδων από εγχώριες πρώτες ύλες χωρίς να επηρεάζονται οι αποδόσεις και η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Το αντίθετο, μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει και βελτίωση. Εμείς το εφαρμόζουμε εδώ και ενάμιση χρόνο σε μια ομάδα ζώων μας και θεωρούμε ότι αυτή η γνώση μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και από άλλους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα», υπογραμμίζει ο κ. Παπαζηλάκης.

Έρχεται και στραγγιστό Jersey

Την ίδια στιγμή, στη βάση μιας έτερης συνεργασίας με το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας της Αλεξανδρούπολης, η εταιρεία ετοιμάζεται να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων Jersey που παράγονται με γάλα από τις ομώνυμες μικρόσωμες καφέ αγελάδες που εκτρέφει στη φάρμα της Μέστης. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαζηλάκης, μετά το εμφιαλωμένο γάλα Jersey που παρουσιάστηκε προ διετίας, σύντομα θα λανσαριστεί και στραγγιστό γιαούρτι, αφού «από τα πρώτα δείγματα φαίνεται ότι το ασβέστιο, η πρωτεΐνη και τα υπόλοιπα πολύτιμα συστατικά που υπάρχουν στη συγκεκριμένη πρώτη ύλη μεταφέρονται και μετά την επεξεργασία στο τελικό προϊόν».

Πάνω 10% ο τζίρος στο τρίμηνο

Το γεγονός ότι μόνο το 15% του συνολικού τζίρου της Εβροφάρμας προέρχεται από τις υπηρεσίες εστίασης βοήθησε την επιχείρηση να επιδείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα την περσινή δύσκολη, λόγω κορωνοϊού, χρονιά. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε 1,3% στα 33,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εταιρείας διαμορφώθηκε σε 28,687 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 3,8%.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 2,82 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και σε 1,519 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, ενώ το ενοποιημένο αποτέλεσμα μετά φόρων διαμορφώθηκε σε κέρδη 1,080 εκατ. ευρώ από κέρδη 157.000 ευρώ το 2019. Σε εταιρικό επίπεδο η χρήση είχε, επίσης, θετικό πρόσημο με κέρδη 104.000 ευρώ έναντι ζημιών 682.000 ευρώ ένα χρόνο πριν. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γαλακτοβιομηχανία κατάφερε πέρυσι να αυξήσει τις εξαγωγές της (σ.σ. αφορούν φέτα, συμβατική και βιολογική, καθώς και γιαούρτι σε αγορές της ΕΕ) στα 1,317 εκατ. ευρώ από 928.000 ευρώ το 2019.

Ο κ. Παπαζηλάκης δηλώνει αισιόδοξος για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στη φετινή χρήση, λαμβάνοντας υπόψη και το άνοιγμα της εστίασης. Ήδη στο πρώτο τρίμηνο, όπως τονίζει, ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος πάνω από 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.