Νέες μελισσοκομικές θέσεις στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Τη δική τους ζώνη εκμετάλλευσης για να εγκαταστήσουν τα μελίσσια τους μπορούν να έχουν για δεύτερη χρονιά φέτος οι μελισσοκόμοι της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας στο τεχνητό δάσος δέντρων ακακίας 16.000 στρεμμάτων που βρίσκεται σε αποκατεστημένα παλιά ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Οι φετινές διαδικασίες για τις νέες μελισσοκομικές θέσεις, σε εκτάσεις που έχουν αποκατασταθεί και δενδροφυτευτεί εδώ και 25 χρόνια, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στα άλλα μελισσοσμήνη, αφού οι μεταξύ τους αποστάσεις είναι 500 μέτρα, έχουν ξεκινήσει και προσφέρονται ατελώς προς τους ενδιαφερόμενους.

Φέτος, πάντως, έχουν οριστεί νέες θέσεις, σε σχέση με πέρσι, κάποιες άλλες καταργούνται ή μετακινούνται, αφού λαμβάνονται υπόψη οι εκτάσεις που θα καταληφθούν από τα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή.

Όπως σημειώνει ο υποτομεάρχης Αποκατάστασης Εδαφών της ΔΕΗ, Χρήστος Παπαδόπουλος, αφορά συνολικά 173 θέσεις στο Λιγνιτικό Κέντρο και είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με πέρσι. «Στην περιοχή υπήρχαν πάντα μελίσσια, τα οποία ήταν άναρχα τοποθετημένα. Από πέρσι, όμως, και μετά την εκπόνηση σχεδίου αξιοποίησης του μεγαλύτερου δάσους ακακίας που υπάρχει στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας άρχισε να γίνεται πιο οργανωμένα και σε γνώση της ΔΕΗ», τονίζει. Οι θέσεις που θα διατεθούν αφορούν μόνον το 2020 και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων είναι έως και 31 Μαρτίου. Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια οι μελισσοκόμοι να καταβάλλουν αντίτιμο για την απόκτηση μελισσοκομικής θέσης στη συγκεκριμένη περιοχή.