Νέες ποικιλίες με αύξηση έως 80% στις αποδόσεις ετοιμάζει η Αθ. Ζυθοποιία

Νέες ποικιλίες με αύξηση έως 80% στις αποδόσεις ετοιμάζει η Αθ. Ζυθοποιία
-Διαφήμιση-

Τρεις νέες ποικιλίες κριθαριού βυνοποίησης, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τις στρεμματικές αποδόσεις έως και 80% σε σύγκριση με αυτές που καλλιεργούνται σήμερα, με εύλογο όφελος για τους παραγωγούς, έχει στα «σκαριά» η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όπως αποκάλυψε στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ζωούλης Μηνά.

Κατά τη διάρκεια της άκρως ενδιαφέρουσας συνέντευξης που παραχώρησε, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας που «τρέχει» η θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Heineken, ο κ. Μηνά έκανε γνωστό ότι οι εν λόγω ποικιλίες έχουν αναπτυχθεί σε πειραματικό επίπεδο, σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κατάλληλες για τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένες και θα αξιοποιηθούν στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαθέτει 5 πειραματικούς αγρούς, στους οποίους έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες κριθαριού, από τις οποίες 17 τέθηκαν στην παραγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Μηνά, έχουν καταφέρει αύξηση στρεμματικής απόδοσης κατά μέσο όρο 14%. «Από την έναρξη του προγράμματος, έχουμε δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία 60 εκατομμυρίων ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ανέφερε ακόμα ότι στόχος της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου είναι να καλλιεργηθούν 170.000 στρέμματα (το 65% εξ αυτών στη Βόρεια Ελλάδα) και να παραχθούν περίπου 50.000 τόνοι βυνοποιήσιμου κριθαριού. Η εταιρεία εξετάζει τη δυνατότητα μέρος της παραγωγής αυτής να μεταπωλείται σε θυγατρικές επιχειρήσεις του ομίλου.

Σταθερές οι τιμές

Ερωτηθείς για τις τιμές στο κριθάρι και για το αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, τόνισε πως για την επόμενη χρονιά θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα φετινά. Ο κ. Μηνά επισήμανε ακόμη πως οι σχετικοί κωδικοί της εταιρείας παράγονται από 100% ελληνικό κριθάρι και πως από το 2008, που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα της Συμβολαιακής –στο οποίο συμμετέχουν 2.200 παραγωγοί, εκ των οποίων οι 1.450 από τη Β. Ελλάδα–, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προμηθευτεί συνολικά 327.000 τόνους κριθαριού, περίπου 50.000 τόνους τον χρόνο, από τα συνολικά 170.000 στρέμματα (110.000 στη Β. Ελλάδα). Ταυτόχρονα, η εταιρεία χρηματοδοτεί τους σπόρους και εκπαιδεύει κάθε χρόνο, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, 100 αγρότες.

Πτώση 10% της κατανάλωσης στο εξάμηνο

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατέχει το 53% του μεριδίου της ελληνικής αγοράς ενώ, κατά τη διετία 2015-2017, οι επενδύσεις στις γραμμές παραγωγής και εξοπλισμού άγγιξαν τα 3,8 εκατομμύρια ευρώ. Την τελευταία 15ετία, η εταιρεία έχει επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 500 εκατ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μηνά, συνεισέφερε 0,7% στο ΑΕΠ της χώρας και από το 2010 έως το 2015 πλήρωσε 1 δισ. ευρώ σε φόρους και εισφορές στο κράτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εχθρικό περιβάλλον που υπάρχει στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς. Ενδεικτικά, σημείωσε πως ενώ στην Ισπανία οι αναλογούντες φόροι στη μπύρα είναι 10% τα 100 λίτρα, στην Ελλάδα αναλογούν φόροι 62% για την ίδια ποσότητα. Τέλος, τόνισε πως παρά τις δυσκολίες, τη μείωση κατά 10% στο α’ εξάμηνο του 2017 στην κατανάλωση της μπύρας, τους φόρους στον κλάδο, που είναι αυξημένοι σε ποσοστό 90%, και τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η εταιρεία παραμένει στην Ελλάδα.

Στήριξη νέων αγροτικών πρότζεκτ

Πρωτοβουλία στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, με έμφαση σε νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, αναλαμβάνει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Το εγχείρημα, που φέρει την επωνυμία «Seeds of Growth» και έχει ως στόχο τη δημιουργία 5.000 ευκαιριών ανάπτυξης μέχρι το 2020, παρουσιάστηκε σε ξεχωριστή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι κ.κ. Βασίλης Κάππας, πρόεδρος της Επιτροπής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Αγροτικών Συνεταιρισμών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, αντιπρόεδρος της REDESTOS και Χρήστος Σταμάτης, συν-ιδρυτής της Μermix.

-Διαφήμιση-