Οι νέες τάσεις στον τομέα της ελαιοκομίας

Με θέμα την καλλιέργεια της ελιάς, μέσα από μία ολιστική προσέγγιση στα προβλήματά της, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εκδήλωση του ΓΕΩΤΕΕ, παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας. Σημαντικοί εισηγητές, από τον χώρο της έρευνας και της επιστήμης, κατέθεσαν τις απόψεις τους σε ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της ελαιοκομίας. Οι ομιλητές κάλυψαν στο σύνολό τους όλες τις τάσεις που παρουσιάζει η σύγχρονη επιστήμη, με σαφείς αναφορές στη φυτοπροστασία, στη θρέψη των φυτών, στη διαχείριση των ζιζανίων, στις ορθές γεωργικές πρακτικές στην καλλιέργεια της ελιάς, καθώς και στις δυνατότητες προώθησης των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, ο Επαμεινώνδας Παπλωματάς, καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης της Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στις κυριότερες ασθένειες του φυτού και εστίασε περισσότερο σε θέματα πρόληψης, διαχείρισης των παθογόνων όπως επίσης και στην αντιμετώπιση των προσβολών.

Ο Διονύσιος Περδίκης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου, αλλά και άλλων σημαντικότερων εντόμων-εχθρών της ελιάς. Αναφέρθηκε ακόμη στις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, μέσα από την ευφυή γεωργία, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και γενικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Ιωάννης Βασιλάκογλου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε τεχνικές για τη διαχείριση των ζιζανίων της ελιάς και τις δυνατότητες ελέγχου αυτών με ήπιες και φιλικές μεθόδους στο περιβάλλον.

Στις σύγχρονες ορθές καλλιεργητικές πρακτικές στον τομέα της ελαιοκομίας επικεντρώθηκε ο Γιώργος Νάνος, καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τέλος, ο Γιώργος Βλόντζος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εστίασε στις σύγχρονες προκλήσεις του marketing και στις δυνατότητες της ελληνικής ελιάς και του ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, ενώ έδωσε έμφαση στη δυνατότητα προστιθέμενης αξίας μέσα από την πιστοποίηση και τις νέες τεχνικές πωλήσεις των προϊόντων της ελιάς. Την εκδήλωση παρακολούθησαν γεωτεχνικοί του συλλόγου και πολλοί αγρότες.