Νέο Δ.Σ. και επέκταση στην αγροδιατροφή από τη ΣΕΚΕ

Γενική Συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΕ, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Ιουνίου στην Ξάνθη. Επιπλέον αναδείχθηκε το φιλόδοξο σχέδιο της επιχείρησης για επέκταση στον αγροδιατροφικό τομέα. Για τις ανωτέρω εξελίξεις καθώς και για άλλα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ιστορική καπνοβιομηχανία παραχώρησε δηλώσεις στο ypaithros.gr o γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ και τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντός, «η επιλογή για ένα νέο, μικρότερο σχήμα που αριθμεί για πρώτη φορά στην ιστορία της επιχείρησης επτά μέλη, (τέσσερα λιγότερα σε σχέση τα 11 του προηγούμενου ΔΣ), έγινε με στόχευση να προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία. Είναι ένα μεικτό συμβούλιο, αποτελούμενο από τεχνοκράτες και εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων και θα οδηγήσει την ΣΕΚΕ στη νέα εποχή». Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους: Παναγιώτης Ταρενίδης (Πρόεδρος), Κωνσταντίνος Χατζηελευθεριάδης (Αντιπρόεδρος), Κωνσταντίνος Λεπίδας (Διευθύνων Σύμβουλος).

Μέλη του ΔΣ είναι οι κκ Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Κωνσταντίνος Παρηγόρης, Θεόδωρος Γιαϊλίδης και Κυριάκος Παπαδόπουλος. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πενταετής. Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της ΣΕΚΕ που δραστηριοποιείται σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία και Αλβανία) παραμένει ο Αλέξανδρος Κοντός. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το επόμενο βήμα για την καπνοβιομηχανία είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της στον αγροδιατροφικό τομέα. 

Αναφερόμενος στη στόχευση της ΣΕΚΕ για την επόμενη πενταετία ο κ. Κοντός τόνισε: «Κεντρικός άξονας είναι η ενδυνάμωση του ρόλου της βιομηχανίας στη διεθνή καπνική αγορά και η εμπλοκή της με τον αγροδιατροφικό τομέα, με κύρια κατεύθυνση τον εξαγωγικό της προσανατολισμό». Επιπλέον διευκρίνισε ότι μέχρι το τέλος του έτους η επιχείρηση θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα πρώτα βήματα όσον αφορά τα νέα της προϊόντα.

«Χωρίς λόγο αποκλεισμός από προγράμματα»

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τέθηκε επί τάπητος ο αποκλεισμός, από την ελληνική Πολιτεία, των εταιρειών μεταποίησης καπνού από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και αποφασίστηκε να ασκηθούν όλες οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να αναθεωρηθεί κάθε τέτοιου είδους απόφαση.

Σχολιάζοντας το ζήτημα ο τ. υπουργός Γεωργίας ανέφερε: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στον αγροτικό τομέα απασχολούνται πάνω από 12.000 αγροτικές οικογένειες ενώ στον τομέα της μεταποίησης του καπνού απασχολούνται ετησίως πάνω από 1.000 καπνεργάτες. Επιπλέον, οι εξαγωγές καπνών που γίνονται σε 40 χώρες ανέρχονται σε 240 εκατομμύρια ευρώ και ο καπνός ιστορικά ήταν το εθνικό προϊόν που στήριξε σε συνολικό βαθμό την ελληνική περιφέρεια.

Είναι υποκριτικό, η ελληνική Πολιτεία να εισπράττει πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση των τσιγάρων, καθώς και σημαντικά ποσά από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές εταιρειών του καπνού, οι εξαγωγές καπνικών προϊόντων να ενισχύουν το εμπορικό μας ισοζύγιο και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αντιμετωπίζει με αρνητικό τρόπο την εθνική μας βιομηχανία».