Αυτό το άρθρο είναι 26 μηνών

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα λιπάσματα επί τάπητος στην πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΣΠΕΛ (βίντεο)

14/02/2023
6' διάβασμα
to-neo-nomothetiko-plaisio-gia-ta-lipasmata-epi-tapitos-stin-protochroniatiki-pita-tou-spel-vinteo-285475

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα και μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, παρά τις ουκ ολίγες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η αγροδιατροφική αλυσίδα και ο κλάδος των αγροτικών εφοδίων ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Αθήνα η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του ΣΠΕΛ μετά από 2 χρόνια μη πραγματοποίησης, λόγω της πανδημίας, αντίστοιχων εκδηλώσεων.

Η εκδήλωση αποτέλεσε σημείο συνάντησης συντελεστών της παραγωγικής αλυσίδας και των γεωργικών εισροών, με εκπροσώπους της Πολιτικής Ηγεσίας, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, όλου του κλάδου των λιπασμάτων και του Τύπου, καθώς και συνεργάτες του ΣΠΕΛ, όπου ανταλλάσσοντας ευχές για μια παραγωγική χρονιά συζήτησαν για τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική γεωργία.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΓιώργοςΣτύλιος Γιώργος και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάνα Καλογήρου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Δημήτρης Ρουσσέας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στο σύγχρονο περιβάλλον και στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής καλούνται να παράξουν περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα με λιγότερες εισροές. Σε αυτή την κατεύθυνση ο κλάδος των λιπασμάτων έχει κομβικό ρόλο και μπορεί να συμβάλει, όπως υπογράμμισε, μέσω της καινοτομίας και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Eπανέλαβε, δε, την ανάγκη για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα «απαντά» στις καινούργιες συνθήκες καθώς το ήδη υπάρχον, όπως ανέφερε, είναι ελαφρώς παρωχημένο και πρέπει να προσαρμοστεί. «Πιστεύω ότι είναι κάτι που θα γίνει σύντομα», σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε μια σύντομη αναφορά σε μερικές από τις δράσεις που ανέλαβε ο Σύνδεσμος για την ενημέρωση των μελών του αλλά και με έντονο κοινωνικό πρόσημο, όπως η πρωτοβουλία για τη στήριξη των πυρόπληκτων της Β. Εύβοιας. Υπενθύμισε επίσης τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει ο ΣΠΕΛ με επιχειρηματικούς φορείς και συνδέσμου καθώς και με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ρουσσέας υπογράμμισε ότι «τα μέλη του ΣΠΕΛ έδειξαν μεγάλη αντοχή, συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε όλες τις κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το διάστημα. Όλος ο Κλάδος της γεωργίας, ούτε μια μέρα δε σταμάτησε να παράγει να εφοδιάζει τον Έλληνα αγρότη με αγροτικά εφόδια και να υποστηρίζει την αύξηση της αξίας της Ελληνικής Γεωργίας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο ΣΠΕΛ πραγματοποίησε ένα σύνολο δράσεων και πρωτοβουλιών σε πολλαπλά επίπεδα. Η επίδραση του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα στο κόστος παραγωγής. Ο ΣΠΕΛ από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στη διαμόρφωση θέσεων και ενεργειών για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και της ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών. Είναι γεγονός ότι και το 2023 αρχίζει δύσκολα για τον κλάδο μας. Πάγιο αίτημα του ΣΠΕΛ, η θέσπιση ενός Εθνικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου, δίκαιο για όλους. Παράλληλα, και με την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, η ενημέρωση των μελών μας, για την προώθηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών σύμφωνων με τις αρχές της ορθολογικής θρέψης, αποτελεί κύριο μας μέλημα, καθιστώντας μας για ακόμα μία φορά, κοιτίδα γνώσης, καινοτομίας και συνεργασίας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος ανέφερε ότι τα νέα γεγονότα που συνέβησαν διεθνώς, αλλά και στην ΕΕ, οδήγησαν σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαϊκών Χωρών να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους και να αλλάξουν τις προτεραιότητες τους. Εκεί που ήταν δεδομένη η εξασφάλιση των τροφίμων, πλέον άρχισαν να τίθενται ερωτηματικά για την επισιτιστική επάρκεια, ενώ μπήκαν και ζητήματα για την απρόσκοπτη λειτουργία της γεωργίας. Παράλληλα, για την γεωργία προτεραιότητα αποτελεί και ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός, για πιο βιώσιμα, ανθεκτικά και πιο πράσινα συστήματα, ώστε να παράγουμε τρόφιμα με πιο φιλικούς τρόπους για το περιβάλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί κάθε εργαλείο που υπάρχει στη βιομηχανία, όπως και τα ψηφιακά συστήματα».

Η Γεν. Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάνα Καλογήρου, δίνοντας ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά, ανέφερε ότι οι νέες προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί και συνεχώς διαμορφώνονται και από την κλιματική κρίση, αποτελούν κοινό στόχο για την συνεργασία όλων των κρίκων της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο γεωπόνος και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, απηύθυνε χαιρετισμό, ευχόμενος καλή και παραγωγική χρονιά, και ανέφερε την ανάγκη ενημέρωσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα που φέρνει η νέα ΚΑΠ.

Σύσσωμος ο κλάδος των λιπασμάτων συζήτησε το μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας υπό τις νέες προκλήσεις, την ενσωμάτωση στην παραγωγική διαδικασία νέων καινοτόμων λύσεων θρέψης καλλιεργειών με στόχο την εξασφάλιση της επισιτιστικής κυριαρχίας της χώρας μας, και την αύξηση της αξίας της παραγωγής με όρους ποσότητας και ποιότητας.

Το φλουρί κέρδισε η Γενική Διευθύντρια του ΣΠΕΛ, Δρ. Γιαννακοπούλου Φωτεινή.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρία Adama Ελλάς AΕ.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: