Νέοι Αγρότες: Δυτ. Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία – Θράκη και Στερεά κόβουν πρώτες το νήμα

Οι αβλεψίες που καθυστερούν τις προκαταβολές

Ελάχιστες μέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση των αιτήσεων για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών σε τρεις περιφέρειες, με τα πρωτεία να κατέχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, η εν λόγω περιφέρεια βρισκόταν σχεδόν στο 100%, με ελάχιστες περιπτώσεις αιτήσεων να απομένουν προς διευθέτηση.

«Πλέον, μιλάμε για υπόθεση μίας-δύο ημερών», δήλωσε στην «ΥΧ» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ), Παρασκευή Λιόλιου, συμπληρώνοντας ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το ΥΠΑΑΤ θα μπορεί να αντλήσει τα στοιχεία από το ΠΣΚΕ, ώστε να τα επεξεργαστεί και να στείλει τις κατευθύνσεις για την ανάρτηση των πινάκων με τους δικαιούχους.

Λίγο πιο πίσω βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο διευθυντής της ΔΑΟΚ, Νικόλαος Κολάτσος: «Είμαστε στο 99,9%. Προχθές μας προσκομίστηκαν δικαιολογητικά από κάποιες αιτήσεις που δεν ήταν πλήρεις και πλέον υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις όπου χρειάζονται κάποιες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον κο Κολάτσο, μετά την ανάρτηση των πινάκων, όσοι βρίσκονται στην κατηγορία των δυνητικών δικαιούχων θα έχουν περιθώριο έναν μήνα για να προσκομίσουν παραστατικά ιδιοκτησίας. Στο 97% βρίσκεται η διαδικασία της β’ αξιολόγησης στη Στερεά Ελλάδα, όπως ενημέρωσε την «ΥΧ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής, Νικόλαος Φλώρος: «Έχουν απομείνει κάποια θέματα που δεν εξαρτώνται από εμάς. Για παράδειγμα, από αβλεψία ενός αξιολογητή, μπορεί να χρειαστεί να γίνει απο-οριστικοποίηση μιας αίτησης από τη ΜΟΔ για να ελεγχθεί εκ νέου. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες για να διευθετηθούν.

Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι ότι ένας φάκελος θα πρέπει να περάσει την αρμοδιότητα μιας περιφέρειας σε μια άλλη, καθώς από μπέρδεμα ο μελετητής κατά την αίτηση καταχώρισε ως μόνιμη κατοικία του υποψήφιου δικαιούχου ένα χωριό με το ίδιο όνομα με αυτό του διαμένει ο αιτών, αλλά σε λάθος περιοχή.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει η αίτηση μέσω του ΠΣΚΕ να περάσει στη σωστή περιφέρεια για να περάσει από την αρχή τα δύο στάδια της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι κοντά στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αξιολογήσεις των αιτήσεων στις μεγάλες περιφέρειες.

Πιο μπροστά, βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα, με την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη να έπονται, ενώ και η Θεσσαλία ακολουθεί από κοντά.