Νέοι Αγρότες: Τι ισχύει με τις πληρωμές στις μεγάλες περιφέρειες, ποιες μένουν πίσω

Επικαιροποιημένες λίστες αποτελεσμάτων δικαιούχων (Θεσσαλία, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) και απόφαση ένταξης πράξεων (Στερεά Ελλάδα) δημοσίευσαν αυτή την εβδομάδα οι περιφέρειες για το Υπομέτρο 6.1 των Νέων Γεωργών.

Σε αυτές περιλαμβάνονται όσοι κέρδισαν τις ενστάσεις, όσοι υπέβαλαν τα συμπληρωματικά έγγραφα που τους είχαν ζητηθεί (εν δυνάμει δικαιούχοι) και όσοι ήταν στην προηγούμενη φάση επιλαχόντες (σε όποιες περιφέρειες υπήρχαν) και με το επιπλέον 10% μπήκαν με τη δεύτερη «φουρνιά» των δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα (10/11) η περιφέρεια Πελοποννήσου είχε δημοσιεύσει επικαιροποιημένη λίστα δικαιούχων και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απόφαση ένταξης.

Η μοναδική περιφέρεια που έχει ολοκληρώσει την πληρωμή όλων των δικαιούχων, που προέκυψαν μετά την προσκόμιση δικαιολογητικών και τις ενστάσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, είναι η Δυτική Μακεδονία, έχοντας καταβάλει περίπου 27 εκατ. ευρώ σε 1.018 δικαιούχους (πρώτη και δεύτερη «φουρνιά» δικαιούχων). Ωστόσο παραγωγοί της περιοχής και δικαιούχοι του προγράμματος υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πληρωθεί.

Πότε αναμένεται να πληρωθούν οι καινούργιοι

Όπως είναι λογικό, οι παραγωγοί που εντάχθηκαν από τις περιφέρειες στο δεύτερο «κύμα» αγωνιούν πότε θα πληρωθούν την πρώτη δόση ενίσχυσης του 70%, καθώς οι υποχρεώσεις και τα έξοδα τρέχουν. Αυτό, σε γενικές γραμμές, θα εξαρτηθεί από τη δημοσίευση της απόφασης ένταξης πράξεων από τις περιφέρειες και από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η Θεσσαλία, η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα αναμένεται να δημοσιεύσουν αποφάσεις ένταξης την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, τότε οι δικαιούχοι των νέων εντάξεων θα ξεκινήσουν να μετρούν αντίστροφα για να πληρωθούν, κάτι που σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα εμπειρία χρειάζεται συνήθως λίγες εβδομάδες. Αυτό διότι πρέπει να ολοκληρωθούν ορισμένες γραφειοκρατικές εργασίες από τη ΜΟΔ, τις περιφέρειες και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα παραλάβει τις παρτίδες προς πληρωμή.

Στην… ουρά βρίσκεται η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να προστεθούν η Κρήτη, η Θεσσαλία, καθώς και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, είναι σχετικά ασφαλές να εκτιμηθεί ότι οι δικαιούχοι στις εν λόγω περιφέρειες θα πληρωθούν, κατά περίπτωση, προς τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Τι γίνεται στις υπόλοιπες περιφέρειες

Υπάρχουν δύο περιφέρειες, οι οποίες, στην παρούσα φάση, φαίνεται να βρίσκονται πιο πίσω, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής τους. Αυτές είναι η Κεντρική Μακεδονία και η Ήπειρος. Στη δεύτερη, μια εκτίμηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι ότι η πληρωμή θα πάει μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια με τους περισσότερους δικαιούχους πανελλαδικά, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Γίνεται, πάντως, αντιληπτό ότι η πληρωμή ενδεχομένως να καθυστερήσει περισσότερο σε σχέση με τις πιο προχωρημένες περιφέρειες.