Νέοι Αγρότες: Τελειώνει η αβεβαιότητα για Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη

Ακόμα μία εβδομάδα ολοκληρώνεται για το τρέχον πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, με τις εξελίξεις να έρχονται με το… σταγονόμετρο. Απόφαση ένταξης είχαμε μόνο σε μία περιφέρεια, αυτήν της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται 1.206 πράξεις, με συνολική δημόσια δαπάνη 45.272.500 ευρώ.

Αντίστοιχες τροποποιητικές αποφάσεις και πίνακες εντάξεων έχουν αναρτήσει προγενέστερα οι περιφέρειες Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος, Αττικής, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν οι πληρωμές για τη δεύτερη «φουρνιά» των δικαιούχων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», την ερχόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν οι αποφάσεις για την Κρήτη και την Κεντρική Μακεδονία, ώστε να πάρουν…πρωτόκολλο και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή. Πάντως, οι δικαιούχοι ενίσχυσης θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι από την ανάρτηση της τελικής απόφασης ένταξης, μέχρι να γίνει η πληρωμή, απαιτούνται κάποιες εβδομάδες με γραφειοκρατικές ενέργειες μεταξύ της εκάστοτε περιφέρειας, της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για παράδειγμα, στη Δυτική Μακεδονία, για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας μήνας.

Τα… έλατα της Χαλκιδικής που παραλίγο να ανάψουν φωτιές

Και ενώ η αγωνία για την ανάρτηση της απόφασης στην Κεντρική Μακεδονία έχει χτυπήσει κόκκινο, παραλίγο να δημιουργηθεί ζήτημα με κάποιες δεκάδες υποψήφιων δικαιούχων σε γνωστό χωριό νομού της περιφέρειας, όπου κάθε χρόνο παράγονται έλατα σε φυτώρια της περιοχής.

Σύμφωνα με καταγγελίες μελετητών στην «ΥΧ», κάποιο μελετητικό γραφείο προσπάθησε να ανοίξει…ρωγμή στο πρόγραμμα και να περάσει ορισμένους υποψηφίους με φυτώρια ελάτης. Ωστόσο, όπως είχε συμβεί και με τους «πονηρούς» που είχαν προσπαθήσει να κοροϊδέψουν το σύστημα με πατέντες καλλιεργειών, δήθεν χαμηλής κάλυψης (ζήτημα που μόνο η «ΥΧ» είχε αναδείξει από τη σκοπιά του συμφέροντος των πραγματικών παραγωγών) και παρά τις απόπειρες βολιδοσκόπησης μιας διαφορετικής έκβασης του ζητήματος από τους… συνήθεις τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, μετά από επιτόπιους ελέγχους, η προσπάθεια αυτή απέβη άκαρπη, χάρη στις προσπάθειες των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και της περιφέρειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει εδώ και αρκετό καιρό και δεν σχετίζεται με πιθανή καθυστέρηση της απόφασης ένταξης στην εν λόγω περιφέρεια, που άλλωστε διαθέτει τους περισσότερους δικαιούχους μαζί με την Κρήτη.