Έρχονται τα πρώτα αποτελέσµατα του διευρωπαϊκού προγράµµατος Ploutos

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία η εκδήλωση Open day από τον μη κερδοσκοπικό συνεταιρισμό «Ποιος είναι το αφεντικό», στο πλαίσιο του προγράμματος Ploutos, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στην εξισορρόπηση της αξίας της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου στην περιοχή της Μεσσήνης και ειδικότερα στη θέση Βελίκας, όπου βρίσκεται το αγρόκτημα του παραγωγού πατάτας Γιώργου Κατσούλη, που συμμετέχει στη δράση.

H Μαριάννα Γκαύρου από τη NEUROPUBLIC, αναφερόμενη στο έργο Ploutoς, δήλωσε ότι «αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε 33 εταίροι σε δέκα διαφορετικές χώρες που στοχεύουν στην εξισορρόπηση της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας, κάνοντάς την πιο βιώσιμη από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο βασικός στόχος. Η διάρκεια του έργου είναι 36 μήνες. Έχουμε ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του 2020 και είμαστε πλέον πάνω από τα μισά αυτής της διαδρομής. Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα».

Αμφίδρομη σχέση μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού

Ο Λάμπης Κώτσου, μιλώντας για τη δράση «Ποιος είναι το αφεντικό», επισήμανε ότι «μέσα από την προσπάθεια που κάνουμε, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε για τους παραγωγούς μια σωστή τιμή, ώστε να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, και οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, να έχουν προϊόντα βιώσιμα, ποιοτικά και δίκαιου εμπορίου.

Ως γνωστόν, έχουμε δημιουργήσει αρκετά τέτοια προϊόντα, όπως το φρέσκο γάλα, το γιαούρτι, τη φέτα, το μέλι κ.λπ. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Ploutos, επιλέξαμε να στηρίξουμε κάποιες κατηγορίες παραγωγών με έξυπνες τεχνολογικές λύσεις smart farming και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η παραγωγή πατάτας.

Με βάση αυτήν τη λογική, εγκαταστήσαμε εδώ έναν σταθμό έξυπνης τεχνολογίας με τη βοήθεια της εταιρείας NEUROPUBLIC, που είναι εταίρος μας σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

Για την προσπάθεια που γίνεται μέσα από το πρόγραμμα Ploutos, ώστε να δημιουργηθεί μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ποιοτικών και οικονομικών προϊόντων για τον καταναλωτή και με τη σωστή τιμή για τον παραγωγό, ο Λάμπης Κώτσου μας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Μιλάμε για μία διαδικασία που έχει μέλλον και ίσως είναι και μονόδρομος. Το παράδειγμα που δίνουμε εμείς μέσω της πρωτοβουλίας ‘‘Ποιος είναι το αφεντικό’’ πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, αλλά και οι καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα να γίνουν πιο υπεύθυνοι στις αγορές τους, αφού έχουμε τελικά την ευθύνη με τις επιλογές που κάνουμε στις αγορές προϊόντων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο γάλα που παράγουμε, φτάσαμε στο σημείο να δώσουμε 8 λεπτά επιπλέον από τη μέση τιμή της αγοράς. Είναι ένα ποσό αμελητέο, αλλά ταυτόχρονα χρηματοδότησε όχι μόνον τον παραγωγό, αλλά και μία σειρά επαγγελμάτων που συνδέονται με τον παραγωγό».

Ο Κωνσταντίνος Μίχος από τη NEUROPUBLIC, ο οποίος ανέλαβε να παρουσιάσει το έργο υποδομής gaiasense, που εφαρμόζεται στο αγρόκτημα του Γιώργου Κατσούλη όπου καλλιεργούνται πατάτες, μας ενημέρωσε ότι «το σύστημα ευφυούς γεωργίας παρέχει στον παραγωγό μία έξτρα πληροφόρηση, η οποία έρχεται μέσα από την επιστημονική γνώση και την τεχνολογία. Οπότε τεχνολογία, επιστημονική γνώση και εμπειρία παραγωγού μας δίνουν μία συμβουλευτική, η οποία θα οδηγήσει τον παραγωγό σε πρακτικές όσο το δυνατόν πιο φιλικές στην καλλιέργειά του. Ο παραγωγός πλέον, μετά από τόσα χρόνια που βρισκόμαστε δίπλα του στο χωράφι, αρχίζει και κατανοεί τα πλεονεκτήματα που του δίνει το gaiasense και έτσι όλο και περισσότεροι παραγωγοί χρησιμοποιούν τις εφαρμογές μας».

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έφερε αναστάτωση στον χώρο των παραγωγών και, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μίχο, «η συμβουλή που δίνει το σύστημα στον παραγωγό έχει σχέση με το πότε είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να ψεκάσει. Όταν μπορείς να προγραμματίσεις σωστά τον ψεκασμό, γλυτώνεις μετακινήσεις και, κατά συνέπεια, ενέργεια. Το ίδιο συμβαίνει και με την άρδευση, που έχει υψηλό κόστος. Η ευφυής γεωργία μειώνει τη σπατάλη νερού και ενεργειακού κόστους. Είναι δεδομένο ότι όσο περνά ο χρόνος, τόσο η ευφυής γεωργία θα κερδίζει τους παραγωγούς».

Δράση επανεκκίνησης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις του πατατοπαραγωγού Γιώργου Κατσούλη που δήλωσε ότι «σε μία ρευστή κατάσταση σαν και αυτή που ζούμε τώρα, υπάρχει μια δεδηλωμένη ανάγκη: Η ανάγκη των παραγωγών να βρουν θέση με αξιοπρεπή τιμή στα ράφια, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα προϊόν φιλικά καλλιεργημένο σε μία σωστή τιμή, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό. Αυτό το μήνυμα στέλνει η σημερινή διαδικασία μέσω του προγράμματος Ploutos».

Για τη δράση επανεκκίνησης στη σχέση παραγωγού με καταναλωτή, ο ίδιος τόνισε ότι «πολλοί και πολλές φορές έχουμε μιλήσει για τις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα στον τόπο μας. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει τρόπος να συνεχιστεί αυτός ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας, διακίνησης, αποθήκευσης και, τελικά, πώλησης. Έχουμε την ανάγκη να αλλάξουμε πολλά πράγματα και αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συνδυαστεί με τον τουρισμό και να προβληθεί η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, ώστε να αναδειχθεί η τοπική, αλλά και η εθνική γαστρονομία. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός κινήσεων, να ξαναδούμε τα προϊόντα μας, αλλά και να βρούμε νέους τρόπους για να μπουν στο ράφι με τη σωστή τιμή».

Συμμετοχή καταναλωτών

Μέσα από την ιστοσελίδα imarkatoukatanaloti.gr αναπτύσσεται η συμμετοχή των καταναλωτών που αποκτούν το δικαίωμα:

✱ Να ψηφίζουν τις προδιαγραφές των επόμενων προϊόντων.

✱ Να διαμορφώνουν το TOP3 των επόμενων προϊόντων στη λίστα.

✱ Να ενημερώνουν για την παρουσία/απουσία των προϊόντων στα καταστήματα.

✱ Να δεσμευτούν ακόμη περισσότερο με το να γίνουν μέλη με το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ.

✱ Να ψηφίζουν συλλογικά για την εξέλιξη των προϊόντων.