Νέα και παλιά ιχθυοτροφεία μπορούν εν μέρει να κατοχυρώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές 

Νέοι και παλιοί θαλασσοκαλλιεργητές μπορούν εν μέρει να κατοχυρώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές 

Τη διαβεβαίωση ότι και οι νέοι και οι παλαιοί θαλασσοκαλλιεργητές θα μπορούν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις αυθαίρετες κατασκευές έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, αλλά τον τελικό λόγο πλέον θα έχει το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο παραπέμπονται με τις νέες διατάξεις. 

Πάνω από 40 εκπρόσωποι φορέων,  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το νομοσχέδιο περί αυθαιρέτων κατασκευών αναφέρθηκαν στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, που φέρνει αλλαγές στην τακτοποίηση αυθαιρέτων. Από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Γιώργο Διδάγγελο ειπώθηκε ότι ενώ το πρόστιμο μηδενίζεται για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ωστόσο, το παράβολο είναι στα 300 ευρώ. Ζήτησε αν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, διότι είναι δύσκολες εποχές και παρότι η ρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να μην έχει το αποτέλεσμα, που επιθυμεί  η πολιτεία, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια κατάσταση. 

Το νομοσχέδιο Σταθάκη είχε αποδοχή γενικά, αφού μειώνει τα πρόστιμα στα αυθαίρετα και προβλέπει περισσότερες δόσεις. Ωστόσο, από τους εκπροσώπους οικιστών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου ζητήθηκε να ληφθεί μέριμνα και για να μειωθούν περισσότερο τα πρόστιμα και για να υπάρξουν και περισσότερες δόσεις. Παρόλα αυτά επισημάνθηκε τόσο από τον Κώστα Αγοραστό, ως εκπρόσωπο της ΕΝΠΕ,  θα χρειαστούν πόροι και ανθρώπινο δυναμικό ενώ και η ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 500 νέες θέσεις εργασίας, ώστε να γίνουν αυτά, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Οι οικιστές στην ΠΕ Ηρακλείου, ανάμεσά τους και παραγωγοί ζήτησαν να μειωθούν τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές, καθώς η πολιτεία δεν επέκτεινε επί δεκαετίες το σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα, θέλοντας και μη κάτοικοι – μεταξύ των οποίων αγρότες και κτηνοτρόφοι – να χτίσουν παράνομα τα σπίτιά τους.

Αλλαγές και βελτιώσεις σε ό, τι αφορά στις ρυθμίσεις ζήτησαν και παραγωγοί,  που διαμένουν μόνιμα σε χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία πλήττονται εξαιτίας των ρύπων, που προκαλούν τα ορυχεία ενώ στο πλευρό τους συντάχθηκαν και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.