Νέος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης: Έρχεται πλήρης αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για δήμους και περιφέρειες

23/12/2024
2' διάβασμα
neos-eniaios-kodikas-aftodioikisis-erchetai-pliris-anatheorisi-tou-nomothetikou-plaisiou-gia-dimous-kai-perifereies-342313

Σε πλήρη αναθεώρηση –μέσω διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη– βρίσκεται ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, όπως επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, κατά την ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.

«Μέσω του νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που θα δημιουργηθεί, στόχος είναι το σύνολο των διατάξεων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση να κωδικοποιηθούν, να βελτιωθούν και να μας οδηγήσουν σε έναν ώριμο και αυτόνομο θεσμό, που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Λιβάνιος στάθηκε ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν διατεθεί προς τους δήμους και τις περιφέρειες περίπου 7 δισ. ευρώ –μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων– για την υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων σε όλη τη χώρα. Σημείωσε, δε, ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αυξήθηκαν μέσα σε πέντε χρόνια κατά 38%, από 1,8 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,5 δισ. ευρώ το 2025.

Στην αναγκαιότητα να περάσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερες αρμοδιότητες για την πολιτική προστασία, τη διαχείριση του οδικού δικτύου και τον καθαρισμό των ρεμάτων στάθηκε ο ΥπΕΣ, Θοδωρής Λιβάνιος

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτήσει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες αρμοδιότητες, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί σε κρίσιμα πεδία, όπως είναι –μεταξύ άλλων– η πολιτική προστασία, η διαχείριση του οδικού δικτύου και ο καθαρισμός των ρεμάτων.

Ταυτόχρονα, έκανε ειδική μνεία και στη δημόσια λογοδοσία των αιρετών και των τοπικών αρχών, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά η παραγωγική λειτουργία των Δεικτών Ποιότητας των Δήμων και των Περιφερειών. «Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, το οποίο θα έχει σχεδόν 800 διαφορετικά στοιχεία που αφορούν τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, αρκετά εκ των οποίων θα αντλούνται αυτόματα από διαλειτουργικότητες και από αυτά τα στοιχεία θα προκύψουν 109 δείκτες αξιολόγησης για τους δήμους και 30 δείκτες για τις περιφέρειες», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβάνιος.