Νέους προορισμούς «αναζητούν» δεκάδες ισπανικά αγροτικά προϊόντα

Δεκαεπτά νέους προορισμούς εκτός ΕΕ και τουλάχιστον 35 αγροτικά προϊόντα περιλαμβάνει το σχέδιο για άνοιγμα νέων αγορών που οριστικοποίησε η ομάδα εργασίας για τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών την οποία έχει συστήσει το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας (MAPA) και αποτελείται από στελέχη του ίδιου του υπουργείου, αλλά και συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και από εκπροσώπους φορέων του αγροτικού τομέα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, πηγές από την Ομοσπονδία Παραγωγών και Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών (FEPEX) εξειδίκευσαν τους προορισμούς προτεραιότητας για τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών της χώρας, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στο Μεξικό, στο Περού, στη Χιλή, στις ΗΠΑ, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στην Κίνα, στην Ταϊλάνδη, στο Βιετνάμ και στη Ν. Αφρική. Υπάρχουν συνολικά περισσότεροι από 35 ανοιχτοί φάκελοι για προϊόντα που περιλαμβάνονται στους εξαγωγικούς στόχους, όπως ροδάκινο, δαμάσκηνο, μήλο, αχλάδι, φράουλα, κεράσι, εσπεριδοειδή, σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτα και λωτός. Οι ίδιες πηγές φέρονται να επισημαίνουν ότι το άνοιγμα νέων αγορών προϋποθέτει ότι ο ίδιος ο κλάδος θα πρέπει να προσδιορίσει ποια προϊόντα απευθύνονται σε κάθε αγορά κατά προτεραιότητα με βάση το εμπορικό ενδιαφέρον και αυτό να μεταφερθεί στην ομάδα εργασίας, προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία.

Διευκρινίζεται, ακόμη, πως για κάθε χώρα υπάρχουν αρκετοί ανοιχτοί φάκελοι, όπως στην περίπτωση του Καναδά, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για πρωτόκολλα στην ντομάτα, στη φράουλα και στο κεράσι ή στις ΗΠΑ όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κεράσι, στα πυρηνόκαρπα, στα αχλάδια και στα μήλα. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα efeagro, που επικαλείται δεδομένα της FEPEX, όπως συμβαίνει και με άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον ισπανικό αγροτικό τομέα, ωστόσο, οι Αρχές τους δεν έχουν επιτρέψει μέχρι τώρα την επεξεργασία αρκετών πρωτοκόλλων ταυτόχρονα.