Το νερό και το κόστος δυσκολεύουν τις αποφάσεις για την ανοιξιάτικη πατάτα

Σημαντικές δυσκολίες δείχνουν να αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας στο ξεκίνημα των φυτεύσεων σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου. Οι βροχοπτώσεις, έτσι όπως κατανέμονται γεωγραφικά, σκιαγραφούν σε μεγάλο βαθμό επιδείνωση της λειψυδρίας.

Η εικόνα αυτή δημιουργεί προβλήματα στις τελικές αποφάσεις των παραγωγών, όσον αφορά τις φυτεύσεις του προϊόντος. Το θετικό της υπόθεσης έγκειται στην τιμή της πατάτας, η οποία κρατιέται στα 70 λεπτά το κιλό, κάτι που, όπως είναι φυσικό, λειτουργεί ενθαρρυντικά για τους παραγωγούς.

Ο παραγωγός Άρης Αϋφαντής, από τη Θήβα, υποστηρίζει ότι «το κόστος είναι σημαντικά ανεβασμένο και η καλλιέργεια έχει υψηλό ρίσκο για τον παραγωγό, όμως οι παραδοσιακοί παραγωγοί, επειδή έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της, αλλά και σε αυτές της αγοράς, είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν», σημειώνει.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο και ιδιαίτερα στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο καιρός πάει πίσω τις φυτεύσεις. Θεωρεί, επίσης, σημαντική παράμετρο τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την έλλειψη νερού, έτσι όπως διαμορφώνονται στην περιοχή του. «Το υδάτινο δυναμικό της περιοχής δεν φαίνεται να καλύπτει το σύνολο των καλλιεργειών και για τον λόγο αυτόν πρέπει να είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι», εξηγεί.

Σε κίνδυνο 100 τόνοι πατατόσπορου στη Νάξο

Με σημείο αναφοράς τις αρδευτικές ανάγκες για την τρέχουσα περίοδο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, αναδεικνύει το θέμα ως μείζονος σημασίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι η χρονιά για φέτος θα είναι δύσκολη, λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων, διότι οι απαιτήσεις για την καλλιέργεια είναι μεγάλες. «Την περίοδο αυτή θα έπρεπε να είχαμε ήδη φυτέψει, ωστόσο το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι μειωμένο. Έχουμε παραγγείλει 100 τόνους πατάτας πρώτης γενιάς για σποραπαπαραγωγή, αλλά δυστυχώς, μέχρι και τώρα, οι ποσότητες που έχουμε δώσει είναι ελάχιστες. Όπως εκτιμάμε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο πατατόσπορος να μην πουληθεί και ο συνεταιρισμός να επωμιστεί το κόστος», αναφέρει.

Η τιμή της πατάτας, κρατιέται στα 70 λεπτά το κιλό, κάτι που, όπως είναι φυσικό, λειτουργεί ενθαρρυντικά για τους παραγωγούς

Στο ερώτημά μας αν αυτή η εικόνα είναι συνηθισμένη για το νησί, απαντά ότι «κάτι τέτοιο είχαμε να το δούμε από το 2008. Εάν δεν ολοκληρωθούν τα αρδευτικά στο νησί μας, κάθε χρόνο θα έχουμε τα ίδια προβλήματα και η καλλιέργεια θα μειώνεται».

Ακριβός ο πιστοποιημένος σπόρος στις Λιβανάτες

Τη φύτευση της ανοιξιάτικης πατάτας έχουν ξεκινήσει και στη Λοκρίδα. Σύμφωνα με τον παραγωγό Δημήτρη Μπουράμα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φαίνεται να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές. «Πρόκειται για μια καλλιέργεια υψηλού ρίσκου και για τον λόγο αυτόν πολλοί παραγωγοί προσαρμόζονται σε λίγα μόνο στρέμματα από φόβο ότι δεν θα καλύψουν ούτε τα έξοδα».

Ο ίδιος υποστηρίζει, κλείνοντας, ότι «ο πατατόσπορος, από 80 λεπτά την περσινή περίοδο, φέτος κινείται στο 1,20 με 1,30 ευρώ. Εάν συνυπολογίσουμε και τις επιπλέον εισροές για τη φύτευση της πατάτας, το κόστος εκτοξεύεται στα ύψη».