NFU: «Η Μ. Βρετανία αντιμετωπίζει τη χειρότερη συγκομιδή σίτου από τη δεκαετία του 1980»

Η βρετανική συγκομιδή σίτου θα είναι σημαντικά μειωμένη φέτος. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) της Μεγάλης Βρετανίας, η πτώση αυτή πρόκειται να σφραγίσει μια ταραχώδη χρονιά για την εγχώρια γεωργική παραγωγή, η οποία σημαδεύτηκε από διαδοχικές εμφανίσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν περίπου κατά το ένα τρίτο, με τις προβλέψεις της NFU να κάνουν λόγο για τη χειρότερη συγκομιδή από τη δεκαετία του 1980. «Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε ο Tom Bradshaw, αντιπρόεδρος της NFU και καλλιεργητής στο Essex της Αγγλίας. «Οι αποδόσεις μειώθηκαν και μοιάζει με τη χαμηλότερη συγκομιδή εδώ και περίπου 30 χρόνια. Επιπλέον, η ποιότητα φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλες ποιοτικές διαφορές, ωστόσο αυτό δεν θα το γνωρίζουμε επακριβώς προτού ολοκληρωθεί η συγκομιδή».

Για πολλές περιοχές, οι καλές καλλιεργητικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διακόπηκαν απότομα την περασμένη εβδομάδα, με σφοδρές καταιγίδες να διαδέχονται έναν μίνι-καύσωνα, ο οποίος σηματοδότησε τη μεγαλύτερη περίοδο κατά την οποία οι θερμοκρασίες παρέμειναν πάνω από του 34 βαθμούς Κελσίου από καταβολής συγκρίσιμων στοιχείων -το 1961.

Όμως, τα προβλήματα με τη συγκομιδή είχαν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του έτους. Η περασμένη άνοιξη ήταν η πιο ηλιόλουστη από τότε που υπάρχει αρχείο (σ.σ. 1929), και ουσιαστικά οι συνθήκες ήταν πιο ξηρές από το συνηθισμένο. Ωστόσο, αυτή η περίοδος διαδέχθηκε τον πιο υγρό Φεβρουάριο που είχε καταγραφεί ποτέ. Οι καταιγίδες «Κιάρα» και «Ντένις» χτύπησαν πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου στις αρχές και τα μέσα του μήνα, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες, ακολουθούμενες από την καταιγίδα «Τζoρτζ» κατά την εκπνοή του Φεβρουαρίου.

Το έδαφος ήταν ήδη υγρό σε πολλές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, έτσι οι έντονες καταιγίδες που παρατηρήθηκαν τον Φεβρουάριο εμπόδισαν πολλούς αγρότες να φυτέψουν σπόρους. «Για τους περισσότερους ήταν μια κακή έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, και τα πράγματα θα επιδεινώνονταν ακόμα περισσότερο με την ξηρή άνοιξη που επακολούθησε, καθυστερώντας την ανάπτυξη της καλλιέργειας σε πολλά μέρη», εξηγεί ο Bradshaw στη Guardian. Ο ίδιος υπολογίζει ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν κατά περίπου 30%-35% σε ολόκληρη τη χώρα και πιθανώς να είναι χαμηλότερες σε ορισμένα μέρη. Αυτό θα καταστήσει φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο ως καθαρό εισαγωγέα σιτηρών και όχι καθαρό εξαγωγέα.