-Διαφήμιση-

Ο Παναγιώτης Νίκας είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο»

Με τα αγαθά που παράγει η Πελοπόννησος, μπορεί κανείς να ετοιμάσει το καλύτερο τραπέζι. Η γη μας είναι παράδεισος, καθώς παράγει τα πάντα και σε άριστη ποιότητα.

Στον αγροδιατροφικό τομέα, κορωνίδα είναι τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, για τα οποία κάθε κυβέρνηση πρέπει να είναι μάνα κι όχι μητριά (π.χ. ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και ονομασία της ποικιλίας). Η Πελοπόννησος έχει πολλά και παγκοσμίως φημισμένα προϊόντα ΠΟΠ, που αποτελούν πυλώνες της μεσογειακής διατροφής και διαφημίζουν παγκοσμίως τον τόπο μας και τον μόχθο των ανθρώπων του. Η ανάδειξη και η προβολή τους είναι μονόδρομος.

Η «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» θεωρεί ότι, προκειμένου οι παραγωγοί μας να συνεχίσουν να παράγουν, χρειάζονται υποστήριξη. Χρειάζεται βελτίωση το αγροτικό οδικό δίκτυο. Είναι αναγκαία η διενέργεια δακοκτονίας με τον ορθό τρόπο (δυστυχώς, απέτυχε τραγικά σε πολλές περιοχές κατά τις περιόδους 2018/2019 και 2016/2017). Η αναδιάρθρωση των συκεώνων δεν παίρνει αναβολή, για να συνεχίσει το προϊόν να υπάρχει στις διεθνείς αγορές. Πρέπει να στηριχθούν πατροπαράδοτες καλλιέργειες, όπως η σταφίδα, το ρύζι και το φιστίκι. Η μέριμνα για την παραγωγή εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων (π.χ. επιτραπέζια σταφύλια) πρέπει να ενταθεί.

Στον τομέα της διαχείρισης υδάτων για άρδευση των καλλιεργειών, καλές λύσεις θα δώσουν όχι μόνο τα μεγάλα φράγματα, αλλά πολλές, διάσπαρτες λιμνοδεξαμενές.

Η ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών, για τις οποίες η περιοχή μας είναι ιδανική, μπορεί να προσφέρει το επιπλέον εισόδημα που όλοι προσδοκούμε από τη γεωργία. Είναι μια απάντηση στο πρόβλημα του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου. Για την κτηνοτροφία με τα εμβληματικά προϊόντα, είναι αναγκαία η μείωση του κόστους των ζωοτροφών, μεταξύ άλλων. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.

Γενικότερα, τα σχήματα συνεργατισμού μπορούν να κάνουν τη διαφορά, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και εξασφαλίζοντας πόρους που είναι διαθέσιμοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση της ποιότητας και την προώθηση των προϊόντων στις αγορές. Οι Ομάδες Παραγωγών είναι εργαλείο του σήμερα και με τη δημιουργία και τη σωστή λειτουργία τους, είναι δυνατή η απορρόφηση σημαντικών κονδυλίων, τα οποία σήμερα αξιοποιούν –δυστυχώς– μόνον οι αγρότες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Τέλος, η δημιουργία Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, θα αποτελέσει κίνητρο για την κατανάλωση τοπικών προϊόντων και
για τη διασφάλιση της ποιότητάς τους. Η Πελοπόννησος αξίζει και μπορεί καλύτερα και στον πρωτογενή τομέα, με προϊόντα ποιότητας στις διεθνείς αγορές!

-Διαφήμιση-